Sikerült kiemelni a Balatonból a második világháborús vadászgép egy részét + videó

A vízbe zuhant gép darabjai közül a légcsavaragy és kettő légcsavartoll már jó kezekben van.

2023. 10. 11. 10:25
Fotó: Honvédelem.hu Forrás: Honvédelem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan az elmúlt napokban az időjárás és a körülmények sem kedveztek a második világháborús vadászgép feltárásának, a honvédelmi szakembereknek sikerült a felszínre hozniuk a Balatonba zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép első nagyobb elemeit: a légcsavaragyat és kettő légcsavartollat. A Honvédelem tájékoztatása szerint a négy és fél méter víz, illetve nyolcvan centiméter iszap lepte roncsdarabokat a kiemelés után a művelet vezetési pontján, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folyamatosan tisztítják.

– A tisztítás az első és legfontosabb dolog, azért, hogy a feltárás végére minden a megfelelő állapotban legyen, továbbá, hogy az azonosításra alkalmas számokat minél pontosabban meg lehessen határozni – hangsúlyozta Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse. 

Fotó: Honvédelem.hu

 

Nyolcvan éve pihen

 

De hogyan és miért zuhant a Balatonba a vadászgép? Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a „magyar tengerbe” veszett.

Így nézett ki a Messerschmitt típusú vadászrepülőgép  Fotó: Honvédelem

A roncs közelében 2020-ban az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai gyakorló merüléseket hajtottak végre, ekkor találtak rá a 70-80 centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet. 

A Balatonakarattya térségében, a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg. 

A Magyar Honvédség öt alakulatának, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei úgy vélik, a teljes roncsot október 16-án fogják majd kiemelni. 

Borítókép: A vízbe zuhant második világháborús vadászgép egyik darabját tisztítják a honvédelmi szakemberek (Fotó: Honvédelem)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.