Szentkirályi Alexandra: Ma sem engedünk ötvenhatból

A kormányszóvivő emlékeztetett: 1956 csaknem hét évtizeddel ezelőtt történt és a forradalom már akkor, azokban a napokban is legendává vált az egész világon.

2023. 10. 23. 8:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedtünk ötvenhatból, és ma sem engedünk – mondta legújabb Facebook-videójában Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő emlékeztetett:

 1956 csaknem hét évtizeddel ezelőtt történt és a forradalom már akkor, azokban a napokban is legendává vált az egész világon. 

„1956-ban a magyar emberek összefogtak, és a saját történetüket akarták írni. Nem akartunk a nagyhatalmi szembenállásban, a nekünk leosztott helyen szorongva, ücsörögve várni arra, hogy mások mit döntenek a fejünk felett. Nem akartunk hamis kérdésékre rossz válaszokat adni. Ki akartunk szállni a nagyhatalmi játszmákból, békét akartunk, és a saját életünket visszakapni. Október 23-a azt üzeni, hogy nem vártuk ki csendben a véget, és azt mondtuk, elég volt. A magyar nép a legjobb arcát mutatta, szerettük egymást, egységesek voltunk. A visszaemlékezésekben ilyen és hasonló sorokat olvashatuk” – idézte fel. – Hogy mi okozta az egészet? Az akkori, a történelem süllyesztőjében eltűnő, egykori kommunista miniszterelnök jóval később szinte bűnbánóan jegyezte fel: „a magyarországi sztálinista irányzat mélyen megsértette a nemzet önérzetét, tőle idegen megoldásokat erőltetett, s ezzel megszakította a magyar nemzeti fejlődés történelmi folytonosságát” – mondta. 

Szentkirályi Alexandra hozzátette: erre volt válasz ötvenhat, ez volt a forradalom, amely nem ért véget november 4-én a passzív ellenállás letörésével, a sortüzekkel, a megtorlással, a csalódással. 33 évvel később megszűnt a szocialista népköztársaság, szabad választásokat tartottunk, és kivonultak a megszálló csapatok.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.