Új tűzoltólaktanyát adtak át Kecskeméten

Európában napról napra nő az emberek veszélyérzete, a magyar kormány pedig azért dolgozik, hogy Magyarországon nőjön az emberek biztonságérzete – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kecskeméten.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 18:47
null
Fotó: Szoke Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katasztrófavédelem munkatársai egyre jobb körülmények között tudnak dolgozni, az, hogy a rendőrségnek köszönhetően a bűncselekmények száma a harmadára csökkent, illetve az, hogy a rendőrök és a határvadászok közösen védik a magyar déli határt, mind-mind az emberek biztonságát szolgálja – emelte ki Rétvári Bence az 5,366 milliárd forintból kialakított új tűzoltólaktanya átadásán.

Forrás: Facebook

Hangsúlyozta: 

nem hiába magas az emberek bizalma a tűzoltók vagy a rendőrök iránt, hiszen elismerik azt, hogy ezeknek a szervezeteknek a munkatársai napról napra azért dolgoznak, hogy mások biztonságban érezzék magukat, illetve akár az életüket is áldozzák másokért.

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt hónapokban a Hunor magyar mentőegység neve nemcsak Magyarországon, de Európa-, sőt világszerte is ismert lett, hiszen a magyarok voltak az elsők, akik megérkeztek Törökországba a földrengést követően és az utolsók között voltak, akik távoztak. – A magyarok voltak az egyik legeredményesebbek az életmentésben, az emberek mentésében – fogalmazott.

Forrás: Facebook

Rétvári Bence szerint ebből is látszik, hogy a magyar katasztrófavédelem, a magyar biztonságért dolgozó szakemberek munkája világszintű. Történjen bárhol baj, probléma vagy nehézség, a magyarok mennek és segítenek – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar tűzoltóság 153 évvel ezelőtt tucatnyi hivatásos állományú taggal indult, számuk azonban mára 13 ezerre nőtt. Ennyien óvják és védik az emberek, az ingatlanok és az ipari területek biztonságát országszerte.

Forrás: Facebook

A kecskeméti beruházásról elmondta: az 5300 négyzetméter alapterületű katasztrófavédelmi épületkomplexumban kapott helyet a kecskeméti hivatásos tűzoltó-parancsnokság 84 fős személyzete, a város katasztrófavédelmi kirendeltségének 19 dolgozója és a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 57 fője is.

Kiemelte: az elmúlt évek fejlesztéssorozatának részeként a katasztrófavédelem területén az országban 1300 új gépjárművet szereztek be. Emellett 190 fejlesztés és beruházás részeként ingatlanépítések és -korszerűsítések, illetve energetikai felújítások valósultak meg. 

Mintegy 150 új gépjárműfecskendő mellett több mint 60 vízszállító gépjárművet, magasból mentő járműveket, mobil laboratóriumokat és nehéz terepi gépjárműveket is vásároltak.

A dolgozók biztonságát pedig a védőfelszerelések, új védőruhák, csizmák és kesztyűk, valamint légzőkészülékek és álarcok szolgálják. Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP), Kecskemét polgármestere felidézte: Kecskeméten a tűzoltósági feladatokat a kezdetekben, az 1870-es években mindössze néhány csoporttal a református Atlétika Sportkör Egyesület végezte. 

Forrás: Facebook

Mint mondta: a ma már több mint 150 embert foglalkoztató, nagyon szervezetten és mostanáig a városközpontban működő tűzoltó-parancsnokság elköltöztetését 2010 óta tervezték. A szervezetek a beruházás révén Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb épületegységében kaphattak helyet.

Az új épületkomplexum és az itt dolgozó tűzoltók a kecskemétiek mellett a vármegye tizenöt településén élő mintegy 212 ezer lakójának biztonságát szolgálják.

Az eseményen kiosztott tájékoztató szerint a zöldmezős beruházás révén kialakított, napelemes rendszerrel és modern hűtő-fűtő berendezéssel felszerelt, többszintes épületegyüttes három eltérő – tűzoltósági, irodai és raktár – funkciót betöltő szárnyból áll. 

Forrás: Facebook

A tűzoltók készenléti járműveinek tizenhárom szerállásuk van. A kiképzéseknek, rekreációs edzéseknek sportpályák, zöldterületek adnak helyet. A város határában megépült és akadálymentesen megközelíthető katasztrófavédelmi épületkomplexum az Európai Unió támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg.

Borítókép: A kecskeméti tűzoltóság új épülete (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.