Egy veszélytelen baleset miatt ismét hamis hírekkel riogat a baloldal

A hibát elhárították, a mintavétel nem mutatott ki veszélyes anyagot, mégis ezt az esetet használná fel politikai célokra Tordai Bence.

2023. 11. 16. 10:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszakadt a földút szerdán kora este Vácott, a Gőzös utcában egy teherautó alatt és eltört egy 300 milliméteres szennyvízcső, amelyből tisztított technológiai szennyvíz szivárgott – adta hírül a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A teherautót a tűzoltók kiérkezése előtt elvontatták. A szakemberek megszüntették a szivárgást, a kiáramlott szennyvíz természetes vizet nem érintett. 

A katasztrófavédelmi mobil labor a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett, veszélyes anyag nem volt kimutatható.

Még ma este akkreditált mintavétel is történik, amelynek laboratóriumi vizsgálata néhány napot igényel – olvasható a szervezet honlapján.

Ugyanezt erősítette meg egy Facebook-bejegyzésben a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV). Mint írták, a gödi akkumulátorgyár ipari szennyvizeit szállító vezeték sérült meg a délután folyamán. Amint a hibáról értesültek, a meghibásodott vezetéket azonosították, a sérült szakasz kizárását elvégezték, a szennyvíz kiáramlását megszüntették.

Fontosnak tartották megjegyezni, hogy

 a vezetékből kijutott ipari szennyvíz jelentősen tisztább a kommuniális-települési szennyvizeknél.

A rendszeresen végzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy az ipari szennyvíz szennyezőanyag-tartalma egyik komponens esetében sem éri el a váci szennyvíztisztító telep tisztított szennyvizeire hatóságilag meghatározott határértékeket, toxikus anyagokat pedig nem tartalmaz – közölte a DMRV.

A szennyezést eddig bizonyítottan nem okozó balesetet a baloldal máris politikai céljaira igyekszik felhasználni. Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek képviselője az esetet meglovagolva buzdít az akkumulátorgyár megépítése elleni petíció aláírására. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy ivóvíz-korlátozás lépett életbe Vácon a Samsung-gyár miatt, de 

azt elhallgatta, hogy ez semmiféle környezeti kárt nem okozott, és hogy a hibát a szakemberek már elhárították.

A baloldalnak nem ez az első politikai érdekből fakadó hangulatkeltése. Emlékezetes az MSZP videóhamisítási botránya: a szocialista párt egy drámai hangú kisfilmet tett közzé a közösségi oldalán, amelyben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke a magát mentőtisztnek kiadó Németh Athinával beszélgetett a magyar egészségügy helyzetéről. Hihetetlen dolgokat állított: például azt, hogy tíz hazaküldött betegből kilenc meghalt.

A Gyurcsány-vezette Demokratikus Koalíció is készített egy lejárató videót Orbán magára hagyja a magyarokat címmel. Ebben többek között azt állították, hogy nincsenek lélegeztetőgépek, pedig nemcsak elég lélegeztetőgép volt az országban, hanem ezenfelül több ezer készülék is készenlétben állt arra az esetre, ha a fertőzések száma hirtelen jelentősen megnőtt volna.

Gyurcsány Ferenc volt belügyminisztere, Lamperth Mónika a közösségi oldalán arról elmélkedett, hogy nem zárható ki, hogy „a kormány ki akarja irtani az időseket”. Ezzel ellentétben a kormány éppen az idősek érdekében hozott meg rengeteg szigorú döntést, így például az üzletekbe külön vásárlási idősávban mehettek.

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.