Elfogadhatatlan, hogy a főváros elzárná a vizet az agglomerációban

Elfogadhatatlannak tartja a kormány, hogy a fővárosi önkormányzat azzal fenyegetőzik, hogy elzárja a vizet az agglomerációban élők elől és így több százezer állampolgár az alaptörvényben rögzített joga ellenére ellátás nélkül maradjon. Lantos Csaba energiaügyi miniszter az ügyben kezdeményezte a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát, hogy azok kizárják a vízátadási szerződések felmondásával való fenyegetés lehetőségét, és kezdeményezi a hazai vízfogyasztás helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését fenntartva a lakossági felhasználók rezsicsökkentésének megőrzését.

2023. 11. 09. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely 214 milliárd forintos megtakarítással vette át a főváros vezetését és az egyre növekvő iparűzési adóbevételek ellenére Gyurcsány városházi embereivel együtt a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát. Ennek az árát most megszorításokkal és más településen élőkkel akarja megfizettetni – emlékeztetett az Energiaügyi Minisztérium, kiemelve, hogy a kormány célja, hogy a magyar családok számára hosszú távon biztosított legyen a minőségi vízszolgáltatás, ezért – a rezsicsökkentés megőrzése mellett – fenntartja és erősíti az ellátás biztonságát. 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a fővárosi önkormányzat azzal fenyegeti és zsarolja az agglomerációs településeken élőket, hogy elzárja előlük a vizet és ezáltal több százezer állampolgár ellátás nélkül maradjon és sérelmet szenvedjen az alaptörvényben rögzített, egészséges ivóvízhez való hozzáféréshez fűződő joga.   

– Lantos Csaba energiaügyi miniszter levélben tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert arról, hogy kezdeményezi a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy azok egyértelműen kizárják az állami ellátási felelősség ellátását szolgáló vízátadási szerződések – a cégérdekre hivatkozva történő – felmondásával való fenyegetés lehetőségét – közölte a minisztérium. Mint írták, kezdeményezik emellett azt is, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke tekintse át a hazai vízfogyasztás általános helyzetének ellátásbiztonsági szempontjait, egyértelműen rögzítve, hogy a lakossági felhasználók rezsicsökkentését e területen is változatlan formában kell fenntartani.

A minisztérium rögzíti, Magyarországon minden településen elérhető az egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig több mint 86 százalékos, a szennyvíztelepek száma tíz év alatt megkétszereződött, ma már több mint 800 telep működik. Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválság azonban a víziközmű-rendszerre is hatással van, és a kezelése nagy kihívást jelent az önkormányzatok és a cégek számára. 

– Az ágazatot érintő kihívásokra rövid és hosszú távú megoldásokat nyújt a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégia, amely garantálja a víziközmű-szolgáltatás ellátásbiztonságát és műszaki-technológiai állapotának fenntartását, valamint a hálózat karbantartását és szükséges rekonstrukcióját. Emellett az Energiaügyi Minisztérium egy nagyszabású, az ivóvízhálózat fejlesztését célzó program indításán dolgozik – fogalmaztak közleményükben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.