Fontos törvényjavaslatról vitáznak ma a T. Házban

A szuverenitásvédelmi törvény miatt az alaptörvény is módosulhat.

2023. 11. 28. 6:33
CSÁK János; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; TUZSON Bence; RÉTVÁRI Bence; ROGÁN Antal
Budapest, 2023. november 6. Csák János kulturális és innovációs miniszter (jobbról) azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b-j). MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben, ahol a képviselők reggel nyolckor napirend előtti felszólalásokkal kezdik a napot. Ezután, a parlament honlapján olvasható tájékoztatás szerint együttes általános vitát tartanak a kormányoldal által benyújtott három, a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos javaslatról.

A kormány kezdeményezte

az alaptörvény tizenkettedik módosítását, amelynek értelmében az alkotmányos önazonosság védelme érdekében egy független szerv jön létre. Az alkotmány módosításával lehetővé válik, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza.

A digitális állampolgársággal kapcsolatban az alkotmánymódosítás rögzíti, hogy az ügyek digitális intézéséhez az állam mindenki számára egy egyedi, tartós azonosítót biztosít, amely általánosan használható, és mindenki önként döntheti el, hogy használja-e. 

Ismert, a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozná létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. 

A szervezet feladata lesz, hogy feltárja és vizsgálja a más állam, külföldi szerv, szervezet érdekében végzett érdekképviseleti, dezinformációs, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységeket – ha azok Magyarország szuverenitását sérthetik vagy veszélyeztethetik –, valamint azon szervezeteket, amelyek külföldről támogatott tevékenysége a választások, illetve a választói akarat befolyásolására vagy ilyen tevékenységek támogatására irányul.


A Szuverenitásvédelmi Hivatal új fejezetet kapna a központi költségvetésben, ezért tárgyalja az Országgyűlés a központi költségvetés címrendjének a Szuverenitásvédelmi Hivatallal összefüggő módosítását. 

Szintén kormánypárti képviselők kezdeményezték a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását. 

Az előterjesztés szigorítani javasolja a fiatalkorúak dohánytermékkel történő kiszolgálásának szankcióit, továbbá szabályozná az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók hozzáférését a dohánytermékekhez.

A mai nap kerül az Országgyűlés elé a KDNP-s képviselők azon javaslata is, mely a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvét módosítaná. Ha az előterjesztést elfogadják, a gyermekek után járó pótszabadságot – bizonyos megszorításokkal – a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban lesz köteles kiadni.

 

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.