Gripenek szálltak le Debrecenben

Az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlat részeként látogattak a légierő vadászbombázói Debrecenbe.

2023. 11. 16. 16:04
Gripen landol a debreceni repülőtéren Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka látvány, ám az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat különlegességét jól jelzi: meghatározott feladataik miatt Gripen vadászgépek szálltak le a debreceni repülőtérre, majd rövid tartózkodás után repültek is tovább – számolt be a Honvédelem.hu.

Jas–39 Gripen vadászbombázó, a háttérben egy szovjet beton repülégép-fedezék  a debreceni repülőtéren Fotó: Somogyi András/Honvédelem.hu

A debreceninél kicsit tovább maradnak a légierő Griffjei Sármelléken. Mint azt megírtuk, az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat során az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya sikeresen áttelepült a Hévíz–Balaton Repülőtérre, ahonnan meghatározott repülőműveleti, a szárazföldi erőket támogató, valamint járőrözési, konvojkísérési és légiharc-feladatokat végeznek. 

Felszállásra készülő a Gripen Fotó: Somogyi András/Honvédelem.hu

A debreceni nemzetközi repülőtér Magyarország öt nemzetközi repülőterének egyike. A debreceni repülőtér története a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első hivatalos repülőjárat egy postai küldeményeket szállító repülőgép volt 1930-ban. Ettől kezdve a belföldi légi forgalom jelentősnek nevezhető, rendszeres járatok üzemeltek Debrecenből Budapestre és Magyarország nagyobb városaiba. Ezzel egy időben sportcélokra is használták, majd katonai repülőtérré lett, az alföldi repülőgépes kiképzés fontos csomópontjaként. A második világháború során a magyar bombázó repülőgépek bázisaként üzemelt. 1946–1968 között a Ferihegyi repülőtér kitérő repülőtereként fontos szerepet töltött be. A háborút követően magyar, majd 1951-től szovjet repülőcsapatok állomásoztak itt egészen 1990-ig, azóta polgári légikikötőként működik. 

 

 

Borítókép: Gripen Debrecenben, háttérben egy ipari park épületei (Fotó: Honvédelem.hu/Somogyi András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.