A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Honvéd Vezérkar főnöke: a Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben

Élesben tesztelik a „békétől eltérő vezetési időszakot, például a szoros együttműködést a civil adminisztrációval”.

2023. 11. 09. 15:57
katonai konvoj honvédség nato hadgyakorlat hadsereg Forrás: Honvédelem
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben: mintegy ötezer hivatásos katonát, köztük tartalékos katonákat, külföldieket és több száz technikai eszközt mozgat meg az Adaptive Hussars 23 elnevezésű hadgyakorlat – jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

BÖRÖNDI Gábor
Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Székesfehérváron számolt be az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlatról Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Böröndi Gábor vezérezredes rámutatott, hogy élesben tesztelik a „békétől eltérő vezetési időszakot, például a szoros együttműködést a civil adminisztrációval”, ami azt jelenti, hogy az északkeleti vármegyék főispánjai biztosítják a hadműveletekhez, a haderőmozgásokhoz szükséges szolgáltatásokat.    

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, hogy a NATO szövetségi rendszerének tagjaként „hazánknak kötelezettsége a keleti fenyegetésre való felkészülés és elrettentés, ezt gyakoroljuk most élesben”.


Böröndi Gábor elmondta, hogy a magyarországi többnemzeti harccsoport a Bakonyban állomásozik, abban török, olasz, amerikai és horvát katonák teljesítenek szolgálatot. Hozzátette: velük együttműködve zajlik a keletről jövő fenyegetésre történő felkészülés, az elrettentés a NATO részéről.
Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka elmondta, hogy a mostani fázisban az alegységek felkészülnek a feladatok végrehajtására, a légierő műveleteket hajt végre.

Vasárnap a szárazföldi erőket átmozgatják a keleti országrészbe, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékbe, a technikai eszközök és az emberek átcsoportosítását követően pedig járőrözési és kiképzési feladatokat hajtanak végre, együttműködve a NATO-erőkkel, továbbá Nyíregyházán magyar és olasz katonák ejtőernyős ugrásokat hajtanak végre.


Kérdésre elmondta: szeretnék azt elérni csütörtökre, hogy a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság átvegye tőlük a csapatok vezetését, ami még soha nem történt meg Magyarország történetében, de a valóságban ez így működne.

Borítókép: A tatai tüzérosztály önjáró páncélozott PzH–2000-es lövegei úton a hadgyakorlatra (Fotó: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.