Idén sem unatkoztak a tűzszerészek: több mint ezer riasztáshoz kellett kivonulniuk

Az esetek jelentős részében második világháborús gránátot találtak.

2023. 11. 09. 8:36
bomba, robbantás, tűzszerészek Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén több mint 1400, robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 350 eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. tűzszerész és folyamőr ezrede a Facebook-oldalán.

A hadihajós alegység is részt vesz a Duna medrében talált robbanóeszközök kiemelésében és hatástalanításában Forrás: Facebook

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett: ide 281 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ezek közül 53 eset igényelt azonnali intézkedést. Pest vármegyében 211 esetben intézkedtek a tűzszerészek, míg Veszprém vármegyébe 202 alkalommal vonultak ki az ezred katonái robbanótesteket ártalmatlanítani.

Az alakulat tűzszerészei több mint 3300, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 68 kilogramm gyalogsági lőszert kezeltek, amelyek össztömege meghaladta a 12 tonnát.

A szeptember 1-jétől október 31-ig tartó időszakban 316 helyszínen dolgoztak a tűzszerészek, hetven esetben volt szükség soron kívüli intézkedésre az állampolgárok biztonsága érdekében. 

Az előkerült, 3,4 tonnányi robbanóeszközt és gyalogsági lőszert több mint 120 kilogramm robbanóanyag felhasználásával semmisítették meg a katonák.

A bejegyzésben felidézték: szeptemberben Galgahévíz külterületéről évtizedekkel ezelőtt elásott, második világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek, ezeket feltehetően a világháború után helybéliek gyűjtötték össze és rejtették el. A katonák 15 robbanótestre bukkantak: kilenc német repeszaknavető gránát mellett hat szovjet robbanóeszközre.

Az ezred, ha szükséges, tűzszerész robotokat is használ Forrás: Facebook

Október elején a főváros XII. kerületében, a Kiss János altábornagy utcában került elő egy 110 kilogrammos betonromboló gránát, amelynek kiemelésekor le kellett zárni a kerület egy részét. Két nappal később pedig három német tüzérségi lövedék került elő Budapest belvárosában, a Vigadó tér előtt a Dunából: a katonák egy második világháborús eredetű, 8,8 centiméteres német repeszlőszert, egy ezzel megegyező kaliberű német repeszgránátot és egy öt centiméteres, szintén német repeszgránátot azonosítottak be. Mindhárom robbanótestet elszállították.

Debrecenben csatornázási munkálatok során egy második világháborús, 7,5 centiméter átmérőjű, német páncéltörő gránátot találtak, a tűzszerészi művelet idejére a Sámsoni út százméteres szakaszát kellett lezárni.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.