Kihívót kap Karácsony, újabb ellenzéki párt indít önálló jelöltet Budapesten

Nem lesz ellenzéki összefogás Budapesten. A Jobbik – Konzervatívok politikusa is bejelentkezik Karácsony Gergely helyére.

2023. 11. 20. 16:40
KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főpolgármester-jelöltet indít a Jobbik – Konzervatívok – közölte az ellenzéki párt lapunkhoz eljuttatott közleményében. A Magyar Nemzet megkeresésére Z. Kárpát Dániel megerősítette: holnap fogják bejelenteni a jelöltjüket, aki szavai szerint nem Karácsony Gergely lesz, önálló jelöltet állítanak. A Jobbik – Konzervatívok alelnöke a Magyar Nemzetnek korábban elmondta: amennyiben indulnak a választásokon, nem terveznek összefogni semelyik baloldali párttal sem.

Z. KÁRPÁT Dániel
Z. Kárpát Dániel (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Magyar Nemzet információi szerint 

a kiszemelt jelölt várhatóan maga Z. Kárpát Dániel lehet, aki a Jobbik erős emberének számít Budapesten és őt tartják a legalkalmasabbnak a párton belül is. 

A sajtóban felvetődött más lehetséges jelölt neve is, emlegették például Brenner Kolomant, illetve Staudt Gábort. Utóbbi azért jöhetett szóba, mert korábban többször volt a Jobbik főpolgármester-jelöltje. 

Staudt Gábor azonban lapunknak úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy a pártja őt jelölné, de szándékában sincs elvállalni egy ilyen pozíciót. Értesüléseink szerint Brenner Koloman azért eshet ki a lehetséges jelöltek listájáról, mert erős soproni kötődése miatt inkább a nyugat-magyarországi városban képzeli el a jövőjét a politikában. 

Z. Kárpát Dániel azonban megkeresésünkre akkor sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a személyével kapcsolatos információkat.

– A jelenlegi politikai helyzetben mindegyik párt saját arculatának erősítését helyezte előtérbe – jelentette ki lapunknak Z. Kárpát Dániel. Kellemetlen fricska ez Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesternek, ugyanis korábban többször utalt arra, hogy ő lehet majd a baloldal közös jelöltje a 2024-es önkormányzati választásokon. 

Október 23-i beszédében Karácsony Gergely azt is megígérte, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra, majd azt üzente: mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve. 

Azóta a legtöbb baloldali szereplő már jelezte, hogy vagy túl korai erről beszélni, vagy szó sem lehet róla. Baranyi Krisztina, a IX. kerület, magát függetlennek nevező, a baloldal által támogatott polgármester pedig nulla esélyt lát arra, hogy Karácsony képes egységet teremteni. 

Hivatalosan pedig még egyik baloldali párt sem jelentette be, hogy támogatják Karácsony Gergelyt, ellenzéki kihívója viszont már van a jelenlegi főpolgármesternek. A Mi Hazánk Mozgalom már korábban bejelentette, hogy Grundtner András jogászt, a párt fővárosi alelnökét indítják a pozícióért jövő júniusban. 

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.