Elemér 2024. február 28.
logo
Győr és a Rába is újra felkerül a magyar hadiipar térképére

Magyar hadiipar – Újjászületés a semmiből

Baranyai Gábor
2023.11.02. 04:55 2023.11.02. 08:32
Magyar hadiipar – Újjászületés a semmiből

Győr újra felkerült a magyar hadiipar egyre részletesebb térképére azzal, hogy a patinás magyar járműipari gyár, a Rába a török Nurol Makina céggel közösen Gidrán páncélozott harcjárműveket gyárt a Magyar Honvédségnek.

A magyar hadiipar további fejlesztése szempontjából lényeges területen, páncélozott terepjáró harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot kedden a Honvédelmi Minisztériumban a Nurol Makina török hadiipari vállalat és annak magyar leányvállalata, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. és a Rába Autóipari Holding Nyrt. képviselői.

Eddig összesen ötven darab Gidránt rendelte a honvédség, de a magyar hadiipar további több százat szállíthat majd

A megállapodásban szereplő Gidrán harcjárműből eddig összesen ötven darabot rendelt a Magyar Honvédség, de a korábbi hírek szerint további több száz kerülhet belőle a csapatokhoz. Ezeknek a harcjárműveknek a gyártása folyhat majd Győrben, ahol kétszáz új munkahelyet teremt a török–magyar hadiipari együttműködés, valamint széles körű beszállítói hálózatot is bevonnak a gyártásba.    

A Gidrán harcjármű végszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alap gépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ez a tevékenység továbbra is a Kaposváron marad.

 

Újra a térképen

Az összkerékhajtású harcjárművek gyártásával a több mint másfél évszázados ipari múltú Győr és a Rába vállalat újra felkerült a magyar hadiipar térképére, amelyen egyre szaporodnak a korszerű üzemek, kutató és fejlesztő központok. Az elmúlt hat évben Európa egyik legambíciózusabb fegyvergyártási programja indult nőtt ki szinte a semmiből Magyarországon.

 

Egy még Németországban készült Lynx, a zalaegerszegi gyár idén kezdte meg a termelést (Fotó: Lakatos Péter)

Zalaegerszegen agusztusban átadták a Rheinmetall Hungary Zrt. üzemét, ahol elsődlegesen a magyar katonai erőknek lánctalpas járművek, elsősorban a Lynx (Hiúz) páncélozott harcjárművek fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak. Az eddigi információk szerint itt fogják majd fejleszteni és és később gyártani a KF51 Panther néven ismert új generációs harckocsit is. Szintén Zala vármegye székhelye ad helyt ZalaZone járműipari tesztpályának, ahol felépül a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vidéki bázisa. A tervekben pedig szerepel egy drónkutató intézet és központ létrehozása is a város reptéren. 

 

Óriásgyár a Bakonyban

Szintén a közelmúltban, szeptemberben tartották meg a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségét, a négyszáz hektáros területen közepes és nagy kaliberű lőszerek, robbanóanyagok gyártása fog folyni. 

A magyar állam a Rheinmetall AG-val közösen a több mint háromszázmilliárd forint értékű várpalotai projekttel ezer-ezerkétszáz új munkahelyet létesít, létrehozva Európa egyik legnagyobb lőszergyárát. 

BRETON, Thierry; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
A várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepsége (Fotó: Máthé Zoltán)

A tervek szerint a védelmi ipari parkban kap helyet a 2019-ben a magyar állam által megvásárolt, és a tervek szerint 2024-ben Ausztriából áttelepülő Hirtenberger aknavetőgyár is. 

Gyulán épített helikpoteralkatrész-gyárat az Airbus. Az új létesítmény az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában működik, az ott gyártott precíziós alkatrészek, fődarabok az összes Airbus katonai és polgári helikopterben megtalálhatók.

A magyar katonák kézifegyverei is hazai, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi üzeméből származnak. A gyárban licenszben készülnek a cseh CZ, illetve a legendás amerikai, mára cseh tulajdonba került Colt CZ pisztolyai, géppisztolyai és gépkarabélyai. Szintén itt fogják gyártani a Dynamit Nobel Defence (DND) és az állami tulajdonú N7 Holding Zrt. között szerződés értelmében a a német–izraeli DND vállalat termékeit, köztük a honvédségnek RGW 110-es páncéltörő fegyvereket.

A három éve született szerződés 11 darab ELM–2084 radar beszerzésére a Magyar Honvédségnek. Az izraeli fejlesztésű eszközök egy része Nyírteleken lesz összeszerelve és a későbbiekben karbantartva.

 

Repülőgépek, műholdak, drónok

Tavaly szeptember végén került nyilvánosságra, hogy a csehországi Aero Vodochody a.s. repülőgépgyár nyolcvanszázalékos tulajdon részét áttételesen birtokló HSC Aerojet Zrt. a magyar állam tulajdonába került. A cseh–magyar cégtól L–39NG sugárhajtású kiképző repülőgépeket vásárol a Magyar Honvédség.

A zaleegerszegi Rheinmetall gyár augusztusi átadóján Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon harci drónok gyártására. Az üzem első körben az izraeli fejlesztésű  HERO cirkáló vagy más néven kamikaze drónokat gyártaná. 

A Világgazdaság hírei szerint a kormány vizsgálja a rádiós, műhold-kommunikációs rendszerek fejlesztésének és gyártásának a lehetőségét is Gödöllő környéki bázissal, mert ott több olyan magyarországi cég is működik, amely ezen a területen kifejezetten jól pozicionálta magát.

A fentiek mellet több kisebb cég is foglalkozik hazánkban katonai elektronikai, optikai és radarrendszerek, illetve drónok gyártásával, fejlesztésével. Köztük a Pro Patria, amely egyre nagyobb exportsikereket ér el harctéri mobil radareszközeivel.

Borítókép: A jövőben Győrben készülő Gidrán harcjárművet tesztelik a magyar katonák (Forrás: Honvédelem.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.