Magyarországon tovább fejlődik a hadiipar, saját eszközeinkhez saját lőszert gyártunk

Hazánk hadiipara az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult, nemcsak a harcjárművek terén vannak nagy áttörések, hanem a lőszergyártásban is.

Forrás: MTI, Honvédelmi Minisztérium2023. 11. 02. 12:49
null
Budapest, 2021. augusztus 21. Érdeklõdõk a Gidrán páncélozott harcjármûvet nézik a Magyar Honvédség technikai bemutatóján az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó programon a városligeti Kós Károly sétányon 2021. augusztus 21-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább erősíti hadiiparát Magyarország. Az elmúlt időszakban sok új bejelentést tettek a honi hadiiparral kapcsolatban. Magyarország nemcsak a harcjármű gyártásban kíván fejlődni, hanem a lőszergyártásban is.

A Magyar Nemzet a közelmúltban írt a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségéről, a négyszáz hektáros komplexumban közepes és nagy kaliberű lőszerek, valamint robbanóanyagok gyártása fog folyni. Ezzel a több mint háromszázmilliárd forint értékű projekttel a magyar állam a Rheinmetall AG-val közösen ezer-ezerkétszáz új munkahelyet létesít, létrehozva Európa egyik legnagyobb lőszergyárát. 

Tavaly pedig a Beretta is megvetette lábát hazánkban. A svájci Ruag cégcsoport tavaly július végén átadta a Ruag Ammotec összes részvényét a Beretta Holdingnak, amely így tavaly augusztus elsejétől tulajdonosa lett a siroki lőszergyárnak is – olvasható a heol.hu-n.

A Hír TV Radar című műsorában megmutatták a siroki lőszergyár működését.

Most pedig magyarországi lőszergyártásról írt alá szándéknyilatkozatot az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt., valamint az olasz Beretta vállalatcsoport képviseletében a tulajdonos, Pietro Gussalli Beretta, a honvédelmi miniszter ellenjegyzésével, Budapesten

– adta közre a Honvédelmi Minisztérium közleményét az MTI.

– Az N7 védelmi ipari holding és a nagy hagyományokkal rendelkező olasz Beretta vállalatcsoport közti szándéknyilatkozat aláírásával két új – a Magyar Honvédség számára nagyon fontos – lőszerfajtát is Magyarországon gyártanak majd – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A 7,62 mm-es és a 12,7 mm-es lőszer többek között a hazánkban is szolgálatot teljesítő Lynx és Gidrán harcjárművek fegyverzetéhez is szükséges.

Mindkét eszközünk gyártása Magyarországra került, amiről a Magyar Nemzet is beszámolt. A Lynx gyártása idén indult el, a Gidrán pedig hamarosan itthoni gyártásba kerül.

Nemsokára pedig már a muníció is itthon készül hozzájuk.

– A jelenlegi biztonsági helyzetben mindkét lőszertípusra kiemelten nagy igény mutatkozik, a hazai gyártással azonban növelni tudjuk az ellátásbiztonságot. Ezzel egy időben pedig hosszú távon exportgyártásra is berendezkedhetünk, így növelve és erősítve a magyar gazdaságot – hangsúlyozta a miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.