A várpalotai lőszergyárnak egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz

A várpalotai lőszergyár komplexumának nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz, az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére – mondta a honvédelmi miniszter pénteken Várpalotán.

Forrás: MTI2023. 09. 22. 16:41
BRETON, Thierry; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
A várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepsége (Fotó: Máthé Zoltán) Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén arról beszélt, hogy a magyarországi hadiipar fejlesztésének a védelmi képességek fokozásán túl munkahelyteremtő hatása is van.

Hozzátette, hogy a több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000-1200 új munkahely is létesül, együttműködési szerződést kínálva ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt.

A honvédelmi miniszter felidézte, 2016-ban a Magyar Honvédség a kormány támogatását élvezve álmodott egy nagyot. Hozzátette, már akkor, az ukrajnai háború előtt felismerte a magyar kormány azokat a kihívásokat, amelyek mára mind katonai, mind biztonsági értelemben, mind a védelmi ipar tekintetében realitások lettek.

– A kormány megteremtette mindehhez a feltételeket, és most itt állunk annak a 400 hektáros területnek a közepén, ahol Európa egyik legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül – közölte.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a bokrétaünnepségen azt mondta, hogy a beruházás nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése szempontjából fontos.

Kiemelte, hogy jelenleg a tagállamok lőszerkészletei eléggé leapadtak, és szeretnék azokat feltölteni, tehát nagy igény lesz az itt gyártott lőszerekre.

Thierry Breton hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország öt évvel ezelőtt még a hazai össztermék (GDP) 1 százalékát költötte védelemre, ma pedig ez az arány már meghaladja a 2 százalékot.

Kitért arra, hogy e téren Magyarországot lassan követni fogja az összes tagállam, és így éves szinten 140 milliárd eurót fog Európa védelemre költeni.

Borítókép: A várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepsége (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.