Menczer Tamás: Semmilyen veszélyt nem jelent a természetre a nagykovácsi kereszt

Menczer Tamás múlt vasárnapi videója után sokan megnyilvánultak, a politikus ezért közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Nehezményezte, hogy az augusztus 20-án, ismeretlenek által felgyújtott Nagy-Szénás hegyen található kereszt helyén nem siet a Duna–Ipoly Nemzeti Park vezetése elindítani a helyreállítási munkálatokat, az ugyanis szerintük természetkárosító hatással lehet.

2023. 11. 05. 19:03
MENCZER Tamás
Budapest, 2023. október 24. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára válaszol Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje (b, takarásban) napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. október 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sohasem akartam, hogy mindenki szeressen – avagy árt-e egy kereszt a természetnek?!” kezdte lapunkhoz eljuttatott közleményét Menczer Tamás, aki a folytatásban négy pontban foglalta össze véleményét a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban folyó kálváriáról, amelyről a Magyar Nemzet is beszámolt.

Az első pontban kifejtette: 

elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között keresztet égessenek.

A második pontban arra reagált, hogy „egyesek azt állítják, hogy a Menczer a környezetvédők ellen harcol”. Leszögezte: Ez nem igaz. Ugyanis amit ő szeretne, az a legcsekélyebb veszéllyel sincs a természetre.

Egyrészt nyilvánvaló, hogy a hússzor húsz centiméteres alapra állítandó kereszt semmi veszélyt nem jelent a természetre. Másrészt ezen a hegyen eddig is állt egy kereszt. Eddig senki sem állította, hogy a kereszt miatt kipusztult a leánykökörcsin vagy az árlevelű len. Azt sem mondta senki, hogy a korábban ott álló és augusztus végén felgyújtott kereszt veszélyeztette a fűrészlábú szöcskéket. Ha tehát a kereszt eddig sem jelentett veszélyt a természetre, a jövőben miért jelentene? Az én célom a korábbi állapot helyreállítása, ahol kereszt állt, ott álljon újra kereszt

– fejtette ki a képviselő. A harmadik pontban azt emelte ki:

A Duna–Ipoly Nemzeti Park fura ura azt állítja, hogy a kereszt a természetvédelmi célokkal „nem összeegyeztethető”. Fentiekre tekintettel ez persze nem igaz. Igazgató úr azt is kinyilatkoztatta, hogy a természet templom, amelyet védeni kell – a kereszttől is. Tisztelettel felhívom a nagyhatalmú Igazgató úr figyelmét arra a talán nem elhanyagolható tényre, én még olyat nem hallottam, hogy a kereszt a templomot elcsúfítja… Az én megítélésem szerint Igazgató úr döntéseivel és megnyilatkozásaival kizárólag alkalmatlanságát bizonyította.

A politikus a negyedik, utolsó pontban hangsúlyozta: a körzetében az ajtaja mindenki előtt nyitva áll, függetlenül attól, egyetértenek-e vele az ügyben vagy sem. 

Engem nem zavar, ha csúnyákat mondanak rám. Én sohasem akartam, hogy mindenki szeressen. Sőt, ha mindenki szeretne, az kifejezetten zavarna

zárta közleményét Menczer Tamás.

A Pest vármegyei Nagykovácsiban, a Nagy-Szénás hegyen néhány éve felállított fakeresztet augusztus 20-án gyújtották fel és égették porig ismeretlenek. Az eset komoly indulatokat váltott ki. A kormányhivatal már megadta a szükséges engedélyt egy új kereszt felállítására, de a Duna–Ipoly Nemzeti Park vezetése környezetvédelmi okokra hivatkozva akadályokat gördített a kezdeményezés elé.

Borítókép: Menczer Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.