„Nyílt arcátlanság” – Baán László visszaszólt Karácsony főtájépítészének

Reagált a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa Bardóczi Sándor kritikájára.

Forrás: Mandiner2023. 11. 10. 15:00
null
Budapest, 2023. május 24. Mentõkerékpáros a Városligetben 2023. május 24-én. Két mentõkerékpáros állt szolgálatba Budapesten, jelenleg egyikük a Margitszigeten, másikuk a Városligetben és környékén teljesít szolgálatot. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bámulatos arcátlanság” – így reagált a Mandiner hasábjain a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa Karácsony „főtájépítészének” ligetes Facebook-bejegyzésére.

Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítész azt állította, hogy nem igazak a Fővárosi Közgyűlés októberi ülésén elhangzott azon képviselői mondatok, amelyek szerint a Városligetben a Liget projektnek köszönhetően mára jelentősen nőtt a zöldfelület – írta, majd rámutatott:

ezt egy három évvel ezelőtti, 2020-ban készült műholdfelvétellel mint perdöntő bizonyítékkal támasztotta alá. 

– Tulajdonképpen bámulatos az érvelés öntudatos, nyílt arcátlansága: ahogy egy három évvel ezelőtti felvételnek jelen idejű érvényességet tulajdonít, miközben pontosan tudja, hogy a ligeti zöldfejlesztések zöme éppen az azóta eltelt három évben valósult meg, vagyis messzemenően érvényes a mai állítás a ligeti zöldfelületek mennyiségének és minőségének növekedéséről – írta a miniszteri biztos. Baán László emlékeztetett: 

a Liget Budapest projekt eddigi fejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 ezer cserjét és több mint kétszázezer évelőt.

Az idelátogatók mára pontosan látják, hogy a Liget projekttel kapcsolatos vádak, miszerint a fejlesztés a Városliget „tönkretételét”, „elpusztítását” eredményezi, alaptalanok voltak – írta, majd rámutatott: mára az ellenzéki szavazóknak üt leginkább szöget a fejükbe, hogy a városvezetésük sokéves gyűlöletkampányában vizionált pusztulás helyett a Liget projekt által megújított részeken egy minden ízében jobbá és szebbé vált Városligetet találnak.

Karácsony zöldítési ígéretei nagyon döcögnek

– Csak összehasonlításképpen, a főváros másfél évig küszködött a Blaha Lujza tér kevesebb mint ezer négyzetméterén a néhány tucat új fa fémjelezte zöldfelület-megújítással – mutatott rá, majd hozzátette: de nem fényesebb a helyzet az állítólag kiemelten kezelt Városháza park létrehozásával kapcsolatosan sem.

Baán László felidézett tavaly tavaszról egy fővárosi önkormányzati közleményt, amely Karácsony Gergely egy 2019-es ígéretét tartalmazta : 

a főváros vezetésének egyik legfontosabb választási ígérete, hogy a Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új, zöld főterét alakítsa ki: „Visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, amely Budapest ideális főtere lehetne. A téren parkosított agorát alakítunk ki

– Nos, az „egyik legfontosabb választási ígéret” megvalósítása az önmagát turbózöldnek beállító fővárosi vezetéstől megszokott tempóban halad, vagyis a hivatalba lépésük óta eltelt négy év alatt ígéretük ellenére a területen egyetlen hivatali parkolóhelyet sem szüntettek meg és a parkolók helyén nem hoztak létre egyetlen négyzetméter zöldfelületet sem – mutatott rá a miniszteri biztos, majd megjegyezte: 

ha rájuk lett volna bízva a Városliget megújítása, valahol a 24. században talán a végére is jutottak volna.

Baán László a főtájépítészi tisztség kérdéséről elmondta: az önkormányzati és hivatali feladatköröket meghatározó nyilvános fővárosi dokumentumok egyikében sem létezik ez a tisztség. – Kérdés tehát, hogy ki, mikor és mi alapján nevezte ki Bardóczi Sándort egy nem létező pozícióba – tette hozzá.

– Reméljük, hogy azért mégiscsak van valahol egy olyan, az önkormányzat által elfogadott szervezeti szabályzat, amely szerint egy ténylegesen létező tisztséget jogosan tulajdonít magának az osztályvezető úr, s nem pedig valami ügyes kandi kamerás átverés ez a főtájépítészkedés – zárta gondolatait Baán László.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.