Sűrű nap a parlamentben, napirenden a nemzetközi szerződések és igazságügyi törvényjavaslatok

A konzuli védelemről szóló törvény módosítását, valamint három igazságügyi tárgyú törvényjavaslatot is megvitat kedden az Országgyűlés.

2023. 11. 07. 7:55
null
20230925 Budapest Parlament Országgyűlés őszi ülésszaka Fotó: Teknős Miklós TM Magyar Nemzet MN A képen: parlamenti patkó totál Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik kedden az Országgyűlés, majd két nemzetközi szerződés kihirdetéséről tárgyalnak majd: a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti, a minősített adatok védelméről szóló egyezményről, valamint a Magyarország és az Üzbég Köztársaság közötti légi közlekedési megállapodásról – olvasható a parlament oldalán.

A parlament megvitatja az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, amely egyebek mellett a közösségi autóbérlő rendszerekkel kapcsolatban tartalmaz változtatásokat a parkolással, illetve az ezen cégeknek nyújtott, a helyi lakosokéval megegyező kedvezményekkel összefüggésben.

Általános vita lesz a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról, miszerint a tiszteletbeli konzul kinevezéséhez feltétel lesz a büntetlen előélet igazolásán túl az, hogy nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet fel a konzullal kapcsolatban.

Három igazságügyi tárgyú törvényjavaslat is szerepel a napirenden. Az igazságügyi tárgyú törvények módosítása a tiltott szerencsejáték-szervezőkkel szembeni fellépést tenné hatékonyabbá, valamint jelentősen emelné a fogyasztóvédelmi bírságokat, nagyobb cégek esetében az alsó határt 15 ezerről egymillió forintra, a felső határt bizonyos esetekben hárommilliárd forintra.

Az egyes agrártárgyú törvények deregulációs szempontú módosítása több mint egy tucat jogszabályon változtatna, egyebek mellett a vízgazdálkodási, a természetvédelmi, a vetőmag- és a termőföld védelméről szóló törvényen.

Az Országgyűlés tárgyalja a büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosítását. Az előterjesztés átülteti a magyar jogba a gyógyszerhamisítás uniós fogalmát, tartalmaz rendelkezéseket a szabadságvesztésre ítéltek új besorolási rendszerével kapcsolatban, valamint a büntetőeljárás hatékonyságával összefüggésben.

 

Borítókép: Parlament, Országgyűlés (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.