Vizsgálóbizottság jön létre a baloldali polgármester korrupciógyanús ügyében + videó

A képviselő-testületi többség kezdeményezésére vizsgálóbizottságot fognak felállítani, hogy kivizsgálják, V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere valóban tett-e kísérletet Szamos Miklós cukrászdatulajdonos megvesztegetésére a 2019-es önkormányzati választás előtt – tudta meg a Metropol. A Ruszwurm Cukrászdát hamarosan végrehajtó közreműködésével zárják be, veszélybe sodorva több tucat család megélhetését.

Forrás: Metropol2023. 11. 02. 11:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületének többsége annak kiderítésére, hogy V. Naszályi Márta polgármester valóban védelmi pénzt akart-e beszedni Szamos Miklóstól, a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosától – mondta a Metropolnak Gulyás Gergely Kristóf budavári önkormányzati képviselő. A testület azt venné górcső alá, hogy történt-e olyan cselekmény, ami miatt kerületi közérdek sérült.

A bizottság felállítását előterjesztették, arról jövő  csütörtökön dönt majd a képviselő-testület. A tervek szerint meg fogják hallgatni a feleket, bekérik az összes ügy kapcsán keletkezett írásos anyagot, meghallgatják az esetleges tanúkat. 

Amennyiben bármilyen eredményre jut majd a bizottság, arról mind a hatóságokat, mind a közvéleményt tájékoztatni fogják – derült ki.

Szamos Miklós szerint egyszerűen bosszúról van szó. A cukrászdatulajdonos kijelentette: ismerte V. Naszályi Mártát, mint képviselőt, és amikor jött a kampány, az akkor még polgármesterjelölt megkereste. 

V. Naszályi azt tudakolta, Szamos hajlandó lenne-e pénzzel támogatni a polgármesterjelölti kampányát, mert ha így tesz, akkor a bérleti szerződést úgy fogják módosítani, hogy ne lehessen őt kirakni. 

A később megválasztott polgármester lelépési díjat emlegetett, de a cukrászdás azt mondta neki, hogy őt csak a törvények betartása érdekli, már azzal is eleget tesz érte. 

Aztán a polgármester a megválasztása után fél évvel behívatta Szamos Miklóst, és azt mondta, már annyi pénzt kellett a pereskedésre költeni, hogy az ügy nem ér annyit. A cukrászdás úgy emlékezett, hogy akkor körvonalazódott egy megegyezés, de nem akarták azt jegyzőkönyvbe foglalni. Ezután jött a zsarolás, és a szerződést úgy akarták módosítani, hogy bármikor elvehessék tőle azt, amit ott felépített. 

Saját tulajdonaimról, jogaimról le kellett volna mondanom, amit nem lehetett aláírni, nem voltam hajlandó elfogadni. Ezen megsértődött, felugrott és azóta nem beszéltünk. 

– idézte fel Szamos Miklós.

Hozzátette, 57 családos ember veszíti el a munkáját, akik szeretnek ott dolgozni, az életüket tették oda. A pincéreket mindenki dicséri, a cukrászok betanítása évekbe tellett. A krémes receptjét öt évig finomították. A főcukrász 14 éves kora óta ott dolgozik, most ötvenéves és még mindig ott van. Mindez nem érdekli a polgármestert, nincs benne empátia, sem a hely iránti tisztelet – fogalmazott a tulajdonos. Kitért arra is, hogy az előző polgármesterrel a viták ellenére sikerült együttműködnie. – Benne volt emberi érzés és őszinteség, így ki tudtunk jönni – vélekedett. Úgy gondolta, ha ő marad, találtak volna olyan megoldást, ami nem jár tragikus következményekkel. 

Mint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft. tulajdonosa korábban közölte: anyagi támogatás fejében V. Naszályi Márta megígérte, nem fogja kitúrni a Budai Várból a Korona és a Ruszwurm cukrászdát. Szamos Miklós állítása szerint a későbbi budavári polgármester a 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően azt kérte tőle, hogy adjon pénzt a kampányára, amiért V. Naszályi Márta védelmet ajánlott. Erről a cukrászda tulajdonosa úgy vélekedett, hogy „az alvilágban bevett szokás”.

Borítókép: Az I. kerület rendkívüli testületi ülése, Váradiné Naszályi Márta polgármesterrel (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.