A fideszes képviselőket megkerülve hozott döntést a baloldal Rákosrendezőről

A Fővárosi Közgyűlés szerdán kinyilvánította, hogy Rákosrendező területére barnamezős beruházásként olyan, a XXI. század városfejlesztési kihívásaira választ adó, klímatudatos és fenntartható, vegyes funkciójú ingatlanfejlesztést támogat, amely segíti a budapesti lakhatási válság enyhítését és a városi zöldfelületek jelentős növelését.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 14:49
null
Budapest, 2022. január 29. Vasúti megálló nevét jelzõ tábla a Rákosrendezõ MÁV pályaudvaron. A pályaudvar 1891 körül került a MÁV érdekeltségébe, és az elkövetkezõ közel száz évben az egyik legjelentõsebb hazai teherpályaudvarrá vált. A rendszerváltás után ez a pályaudvar is jelentõségét vesztette, miután itt 1990-ben leállt a kocsirendezés. A terület ideális elhelyezkedése miatt már számos terv készült a terület rekultivációjával és az ingatlanberuházások, létesítmények építésével kapcsolatban, ahogyan a közlekedés fejlesztésére is több elképzelés született. Érdekesség, hogy az állomásépület és a vasutaslaktanya épülete a 14. kerület helyi védettsége alatt áll. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP képviselőinek távollétében hozta meg a Fővárosi Közgyűlés azt a döntést, hogy a Rákosrendező területén megvalósuló ingatlanfejlesztés klímasemleges legyen. A képviselők Horváth Csaba zuglói polgármester, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének javaslatára egyhangúlag szavazták meg a kérdést.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az elmúlt időszakban kiemelt jelentőségűvé vált a rákosrendezői városrész rendezésének kérdése, miután Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentette, hogy egy Egyesült Arab Emírségekből származó üzletember egy teljesen új, a köznyelvben mini-Dubajnak nevezett városrészt húzna fel a területre. Erre válaszul Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón elmondta: nem támogatja a fejlesztést és a magasházak építését ezen a területen. 

Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a főpolgármester néhány évvel ezelőtt, zuglói polgármesterként, úgymond oslói mintára, még támogatta magasházak építését a kérdéses területen. 

Ezek után fővárosi szokás szerint megindult az utólagos magyarázkodás. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetés során lapunknak azt mondta: az, hogy évekkel ezelőtt Karácsony Gergely oslói mintára támogatta Rákosrendező rendbetételét és magasházakat álmodott a területen, nem jelenti azt, hogy a most megvalósuló projektet is támogatja, ugyanis szerinte a két kijelentés között eltelt időben megváltozott a magasház kifejezés jelentése.

A testület a tervezett ingatlanfejlesztést azzal a feltétellel támogatja, hogy annak részeként legalább tízezer, a magyar emberek számára megfizethető lakásnak is kell épülnie, valamint, hogy az ingatlanfejlesztés nem veszélyezteti a Duna-part, a budai várnegyed és az Andrássy út világörökségi státuszát.

A közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy Rákosrendező területén kilencven méternél magasabb épületek épüljenek. A testület kinyilvánította: elengedhetetlennek tartja, hogy a kormányzat vagy a beruházó biztosítsa a forrásokat az 1-es metró felújításához és meghosszabbításához, a szerelvények cseréjéhez, valamint az új Szegedi úti felüljáró megépítéséhez, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró teljes felújításához és a 4-es metró meghosszabbításához.

A közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a kormányzat vagy a beruházó biztosítsa a forrásokat a Rákos-patak érintett részének teljes körű revitalizációjához, legalább harminc hektár zöldterület kialakításához, ezen belül egy olyan nagy kiterjedésű, a Vasúttörténeti Parkhoz kapcsolódó új közpark létrehozásához, amely a Rákos-patak vizéből táplált vízfelszínnel is rendelkezik.

Felhatalmazták Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a főváros álláspontjáról tájékoztassa a kormányzatot, és az érintett kerületi önkormányzatok bevonásával folytassa le a kormányzati egyeztetéseket. Arra kérte a kormányt, ne írjon alá addig nemzetközi szerződést a fejlesztésről, amíg annak kérdéseiről a budapestiekkel és az érintett kerületekkel meg nem egyezik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.