A gyerek házelnök elrendelte a Parlamentben, hogy legyen béke, szeretet és vidámság

Legyen béke ebben a házban, szeretet és vidámság – rendelte el ma a gyermek házelnök a Parlamentben. Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nyolcszáz hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket látott vendégül. A hagyományos országházi gyermekkarácsonyt négy év Covid-vírus okozta kényszerszünet után rendezték meg újra.

2023. 12. 16. 13:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nyolcszáz hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket látott vendégül Magyarországról és határon túli, magyarok lakta településekről szombaton a Parlamentben. 

A hagyományos országházi gyermekkarácsonyt négy év Covid-vírus okozta kényszerszünet után rendezzük meg újra

 – idézte fel Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya a program elején, a gyerekeket üdvözlő beszédében. Megmutatta az egybegyűlteknek az Országházat tervező Steindl Imre építész szobrát és emlékeztetett arra, hogy jövőre ünnepeljük az épület átadásának 120. évfordulóját. A gyerekeket biztatta, fedezzék fel a ház minden szegletét és vigyék hírét mindenhová. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke bemutatta a gyerekházelnököt és képviselőtársait, akik közül voltak, akik Csángóföldről, mások Kárpátaljáról érkeztek. A gyerek házelnök elrendelte, hogy 

legyen béke ebben a házban, szeretet és vidámság.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, akiknek azt üzente, legyenek nyitottak az újra és az iskolában megszerezhető tudásra, a világ megismerésére, legyenek kitartók és szorgalmasak, szeressék meg a tanulást és kössenek barátságokat. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár sportkvízt tartott a gyerekeknek, majd átadták az Országház kulcsát a gyerek házelnöknek. A főlépcsőn tartott műsorban fellépett Keresztes Ildikó, Gubik Petra, Vastag Csaba és Vastag Tamás, a Gypo Circus és Szirota Jennifer, Kaszás Géza pedig Wass Albert Karácsonyi meséjét mondta el. 

Az előadás végén a fellépők a közönséggel együtt énekelték el a Kiskarácsony, nagykarácsonyt. 

A felsőházi teremben vándormuzsikusok és gólyalábasok műsora várja délutánig a gyerekeket, a Vadászteremben a Kulturált Közlekedésért Alapítvány játéka, a Delegációs teremben a Magyar Zene Háza programján vehetnek részt, a Déli Társalgóban pedig ismert sportolókkal találkozhatnak. A déli dunai folyosón kézműves-foglalkozással, arcfestéssel, mézeskalács-készítéssel, buborékfújással és lufihajtogatással, a Gobelin teremben az országgyűlési őrség bemutatójával, végül országházi sétával készültek a szervezők.

Borítókép: Parlament (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.