Donáth Anna és Gurmai Zita ellen eljárást indítana a főügyészség

Hivatalos személy elleni erőszak miatt kérik a mentelmi joguk felfüggesztését.

Forrás: Magyarország Ügyészsége2023. 12. 19. 16:56
DONÁTH Anna
Budapest, 2023. március 15. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselõje beszédet mond a Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésû rendezvényen a párt ünnepi megemlékezésén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, 2023. március 15-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a Legfőbb Ügyészség.

A rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben 2022. február 21-én egy Budapest, VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végzett. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a büntetőeljárási törvény szerint az eljárás alatt a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük

Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor az eljárás akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

A felmerült bizonyítékok alapján

a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.

A házkutatásról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Az adónyomozók Iványi Gábor szervezeténél vizsgálódtak az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában, miután felmerült, hogy nem fizették be a munkavállalók után maradéktalanul a járulékokat.

 

Donáth Anna és Gurmai Zita a kormányt hibáztatja

„Nagyon helyes, mutassák csak meg az igazi arcukat! Hadd lássa minden ember ebben az országban, hogy nincs már szabadság, még ha fenn is akarják tartani ennek az illúzióját” – reagált Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője közösségi oldalán arra a hírre, hogy az ügyészség a mentelmi jogának felfüggesztését kéri, mert kiállt Iványi Gábor mellett a fegyveres NAV-osokkal szemben, amikor váratlanul razziát tartottak az Oltalom Egyesület irodáiban tavaly.

Donáth Anna kiemelte: nem tudják megfélemlíteni, és mindig, minden körülmények között ki fog állni az elesettek mellett. „Vegyék csak el a mentelmi jogomat, állítsanak bíróság elé, mert kiálltam a védtelenekért! Állok elébe, hadd tudja meg minél több ember ebben az országban, hogy működik a hatalom, és hogyan veszik el a szabadságot attól, akitől csak akarják” – közölte a Momentum politikusa.

Este közleményben reagált Gurmai Zita is. A szocialista politikus úgy fogalmazott:

Iványi Gábor az életét tette fel arra, hogy az elesetteknek, a rászorulóknak, a nincsteleneknek segítsen. A kormány minden eszközt megragad arra, hogy ellehetetlenítse. Megvonták tőle a támogatást, ami nélkülözhetetlen a munkájához.

Az MSZP képviselője szerint „a kormány szégyene, ami vele kapcsolatban itt történik”, és „egy ellenzéki képviselőnek ilyen helyzetben kötelessége, hogy odamenjen, és kifejezze szolidaritását Iványi Gáborral, munkatársaival és a gondozott gyerekekkel”.

Gurmai Zita szerint baloldali képviselőként kötelessége kiállni Iványi Gábor és az általa támogatott rászorultak mellett. „A kormány hatalmával visszaélve idézte elő ezt a lehetetlen helyzetet. Mentelmi jogom kikérése egyértelműen mutatja ennek a hatalomnak a természetét” – közölte a szocialista képviselő.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.