Fontos bejelentést tett a pedagógusok béremelésével kapcsolatban Gulyás Gergely

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy interjúban rámutatott: a pedagógusok megígért januári béremeléséhez még egy aláírásra van szükség Brüsszelben. Gulyás Gergely beszélt még a miniszterelnök uniós csörtéiről, de Karácsony Gergely főpolgármester kormánypárti kihívójáról is.

Forrás: atv.hu2023. 12. 31. 12:51
GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. november 21. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a fõispánok és járási hivatalvezetõk országos találkozóján a Várkert Bazárban 2023. november 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még egy technikai jóváhagyásra van szükség a bizottságtól, amit szóban többszörösen megígértek – mondta az Atv.hu-nak adott interjújában a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. 

Ha ezt megkapjuk, akkor januártól a pedagógusok nem tíz-, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak.

– emelte ki a politikus, majd megjegyezte: ez vonatkozik a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is. A következő két év béremeléseivel a fizetések terén is elismerjük a a tanári pályát, amely az ország jövője szempontjából talán a legfontosabb – jelentette ki. Gulyás Gergely leszögezte:

a kormány és a Belügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés megvalósuljon 2024 január elsejével. 

Ennek érdekében – ez a bizottsági elvárás is ebben az esetben – nyilvánosságra kellett hozni és társadalmi egyeztetésre kellett bocsátani azokat a rendeleteket, amelyek a pedagógus béremeléshez szükségesek. A bizottság megígérte, hogy a jogi garanciát jelentő jóváhagyást elküldi a magyar kormánynak, de ez még nem történt meg.

A beszélgetés során felidézték, hogy Orbán Viktor december 21-én a nemzetközi sajtótájékoztatóján is „kemény szavakkal” illette az uniót, Brüsszelt, a bizottságot. Erre a miniszter azt mondta: 

az EU nem egy állam, amely önmagában szuverenitásánál fogva tiszteletet érdemel. Ahogy működik, azzal pedig eddig nem vívta ki a tiszteletünket.

A francia elnökről vagy a német kancellárról még nézeteltérés esetén is igyekszünk tisztelettel beszélni” – húzta alá.

Karácsony Gergely nem marad kihívó nélkül

– Megfelelő embert a megfelelő időben – jegyezte meg a politikus arra a kérdésre, hogy miért csak márciusban nevezi meg a Fidesz a főpolgármester-jelöltjét. Gulyás Gergely úgy véli, hogy a nagyobbik kormánypártnak van esélye legyőzni Karácsony Gergelyt, ugyanis „a Fidesz nemcsak az ország, de Budapest legerősebb pártja is”.

– A főváros koszosabb, mint korábban. Újra tele van hajléktalanokkal, és olyan állandósult dugók és közlekedési káosz van, hogy az autósoknak már parkolniuk sem kell ahhoz, hogy egy helyben álljanak – kommentálta a jelenlegi főpolgármester munkásságát a miniszter.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.