Hiába az emberfeletti munka, lehet, hogy még hétfőn sem áll vissza a közlekedés a nagymarosi vonatbaleset után

Még szombat éjszaka is dolgoztak a szakemberek Nagymarosnál, ahol szombat kora délután kisiklott kilenc vasúti kocsi. A károk azonban olyan nagyok, hogy a közlekedés lehet, hogy még hétfőn sem tud helyreállni.

Forrás: MTI2023. 12. 31. 9:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyik a műszaki mentés a Nagymaros és Verőce közötti vasúti szakaszon, a MÁV szerint vasárnap még biztosan nem, de lehet, hogy még hétfőn sem indulhatnak el a vonatok a szakaszon – közölte a vasúttársaság.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a nagymarosi állomáson egy tehervonat kilenc kocsija kisiklott, ebből négy kocsi pedig felborult, illetve keresztbe fordult a vágányokon. A műszaki mentés ideje alatt – bizonytalan ideig – szünetel a forgalom Nagymaros és Verőce között, emiatt pótlóbuszok szállítják az utasokat Vác és Szob között. 

A MÁV szakemberei szombat éjszaka is dolgoztak: a daruzás megkezdése előtt a felsővezetéket vissza kellett bontani, a késő este megérkezett óriásdaru segítségével a kisiklott kocsikból hármat már visszaemeltek. A 23 vagonból álló szerelvény többi kocsijából tizenegyet továbbszállítottak Szob felé, illetve a hátul lévőket elvontatták Verőcére.

A baleset következtében jelentősen rongálódott a vasúti pálya, a jelzőberendezések, váltók is.

Várhatóan csak a kocsik visszaemelése, elszállítása után állapítható meg az okozott kár mértéke és a helyreállítás ideje, a műszaki mentés és a helyreállítás több napig tarthat – áll a közleményben. Hangsúlyozták: a vasúttársaság szakemberei arra törekednek, hogy legalább egy vágányon minél előbb megindulhasson a közlekedés. 

Addig pótlóbuszok szállítják az utasokat Vác és Szob között, a vonal Vác fölötti szakaszán hosszabb eljutási időkre kell számítani. A Nyugati pályaudvar és Vác között a vonatok megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

A szobi Z70-es vonatok, illetve a késő esti, éjszakai szobi S70-es vonatok nem közlekednek. Vác–Verőce–Nagymaros–Szob között a Volánbusz elfogadja a vasúti menetjegyeket és bérleteket.

A Metropolitan EuroCity vonatok szerelvényei Szobról fordulnak vissza Pozsony felé. A Metropol EuroNight, a Báthory és a Hungária EuroCityk kerülő útvonalon, Hegyeshalom, Rajka felé, felől közlekednek, így nem érintik Vác, Nagymaros–Visegrád, Szob, Párkány, Érsekújvár állomásokat – tudatták.

Borítókép: A kisiklott tehervonat (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.