Budapesten az alsó rakpart szintje alá apadt a Duna, kezdődhet a takarítás

A folyó magyarországi árhullámának tetőzése jelenleg a déli határhoz közelít.

2023. 12. 30. 14:30
Forrás: OVF/Romt Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, a fővárosban az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban 645 centiméter alá apadt a víz, így az alsó rakparton megkezdődhetett a takarítás – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű, jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 milliméter eshet

– írta az OVF.

A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően nulla fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani.

Közölték azt is, hogy a Duna Baja feletti szakaszán zavartalan az apadás: Nagybajcsnál a vízszint vasárnap reggelre várhatóan 400 centiméter körüli értékre csökken. Komáromnál szombat reggel az árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent a vízállás, Esztergomban szombaton napközben várható ennek a szintnek az elérése. Győrben és Gyirmót térségében is folyamatosan csökken a vízállás – sorolták.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a folyó, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán 20 órakor.

Az előrejelzéseknek megfelelően a vízállás az éjszakai órákban az alsó rakpart szintje alá (645 centiméter) csökkent, szombaton 11 órakor 628 centiméter volt – jelezték.

A Duna Paksnál pénteken kora délelőtt 690 centiméteres vízállással, első fokú készültségi szint mellett tetőzött. Bajánál a szombat reggeli órákban kialakuló 818 centiméteres vízállás jelezte a tetőzés kezdetét. Mohácson vasárnap a hajnali időszakban 805 centiméter körüli vízállás prognosztizálható. Az árhullám tetőzése vasárnap várhatóan elhagyja az országot.

Borítókép forrása: Országos Vízügyi Főigazgatóság/Romet Róbert


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.