Maffiát megszégyenítő módszerekkel dolgoznak Soros emberei: akcióban a Vig testvérek

Életrajza alapján bátran lehet a Soros-hálózat magyarországi emberének nevezni Vig Dávidot. Igazgatóként 2018 óta dolgozik a hazai belpolitikába szívesen beleavatkozó Amnesty International Magyarországnál. Előtte egy rövid ideg a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját vezette, illetve 2011 és 2016 között Soros György alapítványának, az Open Society Foundations (OSF) emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában dolgozott. Botrányairól elhíresült testvére, Vig Mór sem tétlenkedik, jelenleg a hatóság ellene üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást. De van itt még más is.

2023. 12. 16. 11:13
Vig Dávid
Budapest, 2018. december 10. Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszédet mond az Utcazene az utcán élőkért című ingyenes koncerten a Széll Kálmán téren 2018. december 10-én. A jótékonysági adománygyűjtő koncertet az Amnesty International szervezte a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek megsegítéséért az emberi jogok világnapja alkalmából. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napról napra újabb részletek kerülnek nyilvánosságra az Amnesty International Magyarország igazgatójának praxistól eltiltott ügyvéd testvéréről, akit súlyos bűncselekményekkel gyanúsítanak. A számlagyáros Vig Mór testvére, Vig Dávid a jogvédő szervezet élén évek óta elöl jár Magyarország lejáratásában – írja az Origó

Számlagyárosra csapott le a NAV

Mint ahogyan a Magyar Nemzet is megírta korábban, külföldi támogatásokat bezsebelő, magukat jogvédőnek nevező Soros-szervezetek egyik bizalmi embere Vig Dávid, akinek testvérét november végén tartóztatta le a bíróság. A baloldal botránya így nyilvánosságra került, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói nagyszabású akcióban fogták el az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét, Vig Mórt, aki ellen a hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást. 

A razzia helyszíne (Forrás: Hír TV)

A jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. Ezek mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, 

a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt.

Porsche és eurókötegek 

A NAV emberei 33 fővárosi helyszínen kutattak és – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve – dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint nem kis mennyiségben készpénzt foglaltak le. 

Az Origó arról számol be, az akcióról készült videón látszik, hogy az egyik ingatlanban egy többszemélyes kanapéra rakták ki a pénzt a NAV-osok: az egyik részen húszezresek sorakoznak, a másikon tízezresek, mellettük néhány százas és kétszázas euróköteg. A pénz mellett a felvételen járművek is láthatók, például egy Porsche terepjáró, amit szintén átvizsgáltak. 

A háttérben: kampányfinanszírozás

A botrány kipattanása óta Vig Mór kapcsán újabb és újabb részletek derülnek ki, ám a számlagyáros ügyet közben váratlanul politikai kontextusba helyezte Gyurcsány Ferenc pártjának egyik polgármestere. A DK-s Szaniszló Sándor ugyanis a napokban azt nyilatkozta riporterünknek, hogy összefüggés van az Amnesty-vezér testvérének ügye és a baloldal külföldi kampányfinanszírozása között

Szaniszló Sándor egyértelműen kijelentette: minden mindennel összefügg.

 

Specializáció: számlagyártás és cégeltüntetés

Összesen másfél tucatnyi cégben volt vagy van érdekeltsége Vig Mórnak – a gyanú szerint sok száz milliós számlagyárat működtető ügyvédnek – a nyilvános cégadatok szerint. A vállalkozások közül azonban kilenc már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott. Csupán néhány példa: az M & M 2000 Bt.-t az ezredfordulón hozták létre, Vig 2014-ben lett kültag, majd 2019 és 2020, két veszteséges év után lehúzták a rolót. Pár év alatt földbe állt a Királyhágó-Immo Kft. is, amelyet Vig 2020-ban alapított  és mindössze két évre rá már kényszertörlés hatálya alá került. Az On Ad Production Kft.-ben ugyan csak ügyvezetőként volt jelen Vig, a cég ellen azonban fennállása alatt 16 végrehajtást indított a NAV, és miután a jogász 2022 elején átadta az ügyvezetői széket másnak, pár hónap múlva megszűnt a társaság.

Nemzetközi csalássorozat

Megközelítőleg negyvenrendbeli csalás miatt áll bíróság előtt Vig Mór. Az okirat-hamisítás és ügyvédi visszaélés vádjával is zajló ügyben februárban döntés született, Vig Mórt pedig nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. A vád szerint 

az exügyvéd nem létező érmegyűjtőre hivatkozva, egy afrikai céget is felhasználva károsított meg számtalan sértettet összesen hetvenmillió forinttal.

 Vig Mór a csalásokat egy nemzetközi körözés alatt álló bűnöző segítségével követhette el.

Vesztegetés

Kiderült az is, miért tiltották el ügyvédi praxisától Vig Mórt. Az ügy szálai egészen 2016-ig vezethetők vissza, amikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon eljárás indult szexuális erőszak és más bűncselekmények miatt egy férfi ellen, akinek védelmét Vig Mór látta el. A vád szerint egy 

kihallgatás után a rendőrség épülete előtt Vig Mór azt az ajánlatot tette a nemi erőszak áldozatának és az ügyben tanúként szereplő barátjának, hogy ad nekik 400 ezer forintot, ha a nő visszavonja terhelő vallomását és a következő kihallgatásán már azt állítja, önként ment bele a szexuális együttlétbe. 

Vig Mór ügye több fórumot is megjárt, a végső, jogerős döntést 2022. január 25-én a Kúria hozta meg, amely vesztegetés miatt mondta ki bűnösnek Vig Mórt, és egy év börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. Viggel szemben 300 ezer forint vagyonelkobzást is elrendeltek, illetve öt évre eltiltották az ügyvédi foglalkozástól.

Verőlegényeket bízhatott meg

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés kísérletével is összefüggésbe hozta a hatóság néhány évvel ezelőtt Vig Mórt. Az volt a gyanú, hogy 

egy elmérgesedett vita miatt megverette felesége volt párját.

A verésre felkért két elkövetőt meg is találták a rendőrök, és mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki. Viget, mint a bűncselekmény megbízóját felbujtás gyanújával kihallgatták, de az eljárást végül megszüntették, mert kétséget kizáróan nem tudták bizonyítani, hogy hármójuknak közük van a bűncselekményhez – írja az Origó. 

Gyurcsány, Bajnai és a többiek

Vig Mór vállalkozásai közül kilenc már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott. A Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve. Ide jegyeztek be több olyan céget, amelyek a volt baloldali miniszterelnökök, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmi emberének, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartoznak. Az egyik ilyen vállalkozás a Datalyze Research Kft., amely a DatAdat-csoport egyik volt leányvállalata. A DatAdatról tudni kell, hogy a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és a már említett Dessewffy Tibor. 

A dollárbaloldal botrányában kiderült: az Amerikából és Svájcból érkezett mintegy négymilliárd forintnyi dollárból több mint másfél milliárd forint kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.

Szintén a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került egy másik Dessewffy-érdekeltség, a Webpredict Kft., amely sajtóhírek szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült baloldal kampányát.

Vig Mór körül a II. kerület szocialista polgármestereinek neve is megjelenik. Őrsi Gergellyel tavaly közös tájékoztatón szerepeltek egy futárcég elektromos járművei kapcsán. A cégtemetőként is üzemelő Büro Cégkezelő Kft. II. kerületi székhelyét pedig 2005 januárjában szerezte meg az önkormányzattól a Vig család cége, akkor a szintén szocialista Horváth Csaba volt a polgármester – közölte az Origó

Borítókép: Vig Dávid (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.