Marad a diákhitel kedvező kamata

Döntött a kormány.

2023. 12. 04. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen – jelentette be a kormány döntése után a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A tárca arról tájékoztatott, hogy bár a háború és a szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megemelkedett, a kormány álláspontja szerint ebben a nehéz gazdasági helyzetben sem lehet hagyni, hogy ennek kárát a diákok lássák.

Meg kell védeni a hallgatók érdekeit, hiszen egyéni boldogulásukon túlmutatóan ők jelentik hazánk számára a jövőt, különös tekintettel a családalapításra vagy a megfelelően képzett hazai munkaerő biztosítására

– közölte a minisztérium, hozzátéve: képzett és jól teljesítő hallgatók nélkül hosszú távon nincs versenyképes és prosperáló gazdaság sem.

A kormány megállapította, hogy a jelenlegi piaci körülmények alapján és a hatályos szabályok szerint a szabad felhasználású diákhitel kamatának 13 százalék fölötti szintre kellene emelkednie. 

A hallgatók és a családok megvédése és megerősítése érdekében a kormány azonban arról határozott, hogy a diákok jövőre is 7,99 százalékos kamat mellett juthatnak a Diákhitel1 termékhez, miközben a Diákhitel2 és a képzési hitel továbbra is 0 százalékos kamattal érhető el számukra

 – olvasható a közleményben. Hangsúlyozták: a diákhitel jelenleg is rendkívül népszerű a hallgatók körében,

idén is több mint 13 ezren köthetnek új szerződést, míg az élő szerződések száma meghaladja a kétszázezret.

A GFM tájékoztatása szerint az alacsony kamat mellett a kormány előnyös diákhitel számla létrehozásával is segíti a hallgatókat, akik júliustól minden eddiginél kedvezőbb feltételek és lehetőségek mellett nyithatnak diákhitelszámlát. – A diákhitelszámlát biztosító kereskedelmi bankoknak ugyanis ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is – emelték ki.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.