Márki-Zayék megtagadták a korábban egyházi tulajdonú ingatlanok átadását

Három, korábban egyházi tulajdonban álló és kártalanítás nélkül az államhoz került ingatlan átadását tagadta meg a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek csütörtöki döntéseivel a város közgyűlése.

Forrás: MTI2023. 12. 14. 18:49
MÁRKI-ZAY Péter
Tihany, 2023. augusztus 25. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetérõl címû pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyeskedésig fajuló vitát követő szavazáson

Márki-Zay Péter balliberális polgármester és hét ellenzéki képviselőtársa támogatta az ingatlanok átadását megtagadó döntést, a Fidesz–KDNP három képviselője azonban nemmel szavazott.

Petrovics György aljegyző a vitában azt mondta, az egykori templomkert és a felekezeti temető területe az 1960-as évek óta közterületként szolgálta a helybélieket, a Magtár épületét pedig a törvény által előírt időpontban „nem használta az egyházközség hitéleti, szakrális célra. Így az ingatlanok átadása nem támogatható.”

MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péter, a város polgármestere a hódmezővásárhelyi városházán. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Márki-Zay Péter emlékeztetett: az önkormányzat és a református egyházközség között több ingatlan használata és birtoklása miatt vita van. A polgármester úgy fogalmazott, az egyházközség vezetője „politikai célokból próbálja meg minél rosszabb helyzetbe hozni az önkormányzatot, és akadályozni a főtér fejlesztését”.

Az egyházközség az ótemplom körüli 1988 négyzetméteres korábbi kert, az egykori felekezeti temetőnek a közösséget a XVIII. században vezető három lelkész – Füredi Mihály, Szőnyi Benjámin és Füredi Sándor – sírját őrző 229 négyzetméteres része, valamint a 1741-ben emelt 93 négyzetméteres Magtár átadását kérte az önkormányzattól.

A Magtár és a templomkert – a területet korábban határoló és részben elbontott – védfallal együtt az ótemplomi műemlékegyüttes szerves részét képezi és ideiglenes védelem alatt áll.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy már nem ez az első konfliktus a hódmezővásárhelyi református egyházközség és a balliberális városvezetés között.

Totális háborút indított Márki-Zay Péter polgármester a református iskolák ellen – adta hírül idén augusztus végén a Promenad24.hu. Megírták, hogy még a tanévnyitó előtti nap a hódmezővásárhelyi önkormányzat munkatársai felfeszítették a tantermeket, és kicserélték a zárakat a református általános iskola által használt épületben, hogy kizárják azokból a diákokat és tanáraikat. Az éppen idén a 30. jubileumi tanévét megkezdő iskola igazgatónője, Gilicze Judit szerint maga a rémálom, amiben élnek.

Márki-Zay Péter ugyanis négyszáz gyerek ellen indított totális háborút, amiben minden eszközt bevet.

A Szőnyi Benjámin Református általános iskola igazgatója a Promenad24.hu-nak korábban elmondta, hogy a február elején aláírt, módosított használati szerződés szerint jogszerűen használták a földszinti helyiségeket is, három kisebb termet, egy tánctermet és a hozzá tartozó öltözőket és sportszertárat.

Úgy fogalmazott, hogy ha ezt a tulajdonos hódmezővásárhelyi önkormányzat vitatja, akkor a jogvitát bírósági úton kellett volna rendeznie, nem úgy, hogy egy nappal a tanévnyitó előtt termeket feszítenek fel, foglalnak el, zárakat cserélnek ki.

– Egy jogállamban nem ez a megoldása egy vitás kérdés rendezésének, a tulajdonos nem vehet el önkényesen helyiségeket, a bérlőknek is vannak jogai – hívta fel rá a figyelmet az igazgató. Gilicze Judit kifejtette: az önkormányzat által augusztus végén elfoglalt, lefoglalt termek, helyiségek fontos oktatási célokat szolgáltak, hiszen számos csoportbontásos órát tartottak ott, de van, ahol tanszereket, egyéb oktatási felszereléseket is tárolnak.

A reformátusok végül birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek, amelyet a mórahalmi jegyző folytatott le, aki határozatban megállapította, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata birtoksérelmet követett el a Szőnyi iskola ellen azzal, hogy augusztus 30-án az épület földszinti helyiségeinek zárjait „tilos önhatalommal feltörte”, lecserélte.

November elején írtunk arról is, hogy végül hatósági segítséggel, hat rendőr jelenlétében kapta vissza a Szőnyi Benjámin Református általános iskola azokat a termeket, amelyeket a hódmezővásárhelyi önkormányzat augusztus 30-án jogtalanul lezárt előlük. A város vezetése ugyanis előzőleg több mint egy héten keresztül nem tett eleget a birtokvédelmi határozatban rá rótt kötelezettségeknek.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.