Megérkezett újabb két Airbus helikopter a honvédséghez + képek, videó

Hat helikopter már megérkezett, még további tíz gép jön.

Forrás: honvedelem.hu2023. 12. 10. 10:42
Airbus H225M típusú helikopter Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára újabb két Airbus H225M típusú helikopter érkezett hétfőn. A Magyar Honvédség a haderőfejlesztés során összesen tizenhat darab ilyen típsú helikopterrel gazdagodik – közölte honlapján a honvédség.

Forrás: Honvédelem.hu

A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat ilyen típusú helikopterre kötött szerződést 2018 decemberében.

A most érkezett gépekkel együtt már hat gép állt hadrendbe

– hangsúlyozták.

Forrás: Honvédelem.hu

A tizenhat új helikopter nagyobb részének a csapat- és teherszállítás lesz a legfontosabb feladata, miközben tervezetten fennmaradnak, sőt fejlődnek a meglévő közepes szállítóhelikopterek által biztosított képességek. A többi gép pedig – a szállítóképesség fenntartása mellett, integrált fedélzeti fegyverrendszerek alkalmazásával – bevethető lesz gyengén páncélozott harcjárművek ellen, illetve a különleges erők támogatására – részletezik.

Forrás: Honvédelem.hu

Ezeket a taktikai szállító helikoptereket – korábbi nevén EC725 Caracal – a francia légierő számára specializált, katonai kutató-mentőfeladatok elvégzésére fejlesztették ki egy több évtizedes folyamat eredményeként. Sorozatgyártásuk 2000-ben kezdődött, a típus első felszállása ugyanabban az évben, szolgálatba állítása öt évvel később valósult meg. A helikopter maximális felszálló tömege és maximális utaslétszáma nagyobb, mint a hasonló kategóriájú helikoptereké. A világszínvonalat képviselő légi járművekre – történetük során először – speciális, H-Force elnevezésű fegyverzetrendszert szereltek a magyar katonai igényeknek megfelelően – ismertetik.

Borítókép: Airbus H225M típusú helikopter (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.