Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország a nehéz időkben is kiáll a szövetségesei mellett

Egy védelmi ipari megállapodás is született a magyar–izraeli találkozón.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz időkben is feltétel nélkül a szövetségeseink mellett állunk – jelentette ki a honvédelmi miniszter, miután Tel-Avivban találkozott Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel kedden. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: látogatása elsődleges célja, hogy közvetlenül is kifejezze a magyar kormány szolidaritását a zsidó állammal az októberi Hamász-terrortámadás után. 

Magyarország eddig is és ezután is minden fórumon támogatta és támogatja Izrael önvédelemhez való jogát

– emelte ki a tárcavezető.

A miniszter tájékoztatta a Honvédelmi Minisztériumot arról, hogy Joav Gallant védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásaikon az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdések mellett a kétoldalú katonai kapcsolatok áttekintése, továbbá a védelmi ipar területén történő együttműködés kérdései álltak. Az egyeztetéseken részt vettek az Elbit, a Rafael, valamint az IAI vállalatok vezetői is.

A látogatáson aláírták a magyar–izraeli katonai együttműködési megállapodást (MoU), amely a két ország közötti további védelmi ipari együttműködés feltétele.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a magyar honvédelem egyik alapjának tekinthető légvédelem megújítása is Izraelhez köthető. Hiszen a magyar kormány ehhez a méltán ismert és elismert izraeli Vaskupola radarrendszerének elemeit vásárolta meg, amelyek így – az amerikai–norvég NASAMS rakétarendszerrel együtt – alkotják Magyarország XXI. századi, high-tech légvédelmi rendszerét.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Joav Gallant izraeli védelmi miniszter (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.