Megint Putyinozott egyet a DK

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló határozati javaslat általános vitája az Országgyűlésben szerda délelőtt.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 14:21
ARATÓ Gergely
Budapest, 2023. november 28. Arató Gergely, a DK vezérszónoka felszólal a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeirõl szóló törvénymódosítási javaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 28-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a határozati javaslat hazug és a magyar érdekekkel ellentétes – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese a Fidesz Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló határozatáról. Arató Gergely egyszerű propagandaterméknek nevezte a kormánypárti javaslatot, ami szerinte azt szolgálja, hogy kormányoldalon elmondhassák Európa-ellenes szólamaikat. Szerinte a felvetés hazug, mert úgy tesznek, mintha az ukrán csatlakozás akár már holnap megtörténhetne, holott az köztudottan hosszú folyamat. 

– Az nem kérdés, hogy ma sem Ukrajna nem áll készen az uniós tagságra, sem az unió nem áll készen Ukrajna befogadására; így van ez minden olyan országgal, amelyik megkezdi az uniós tárgyalásokat – jelentette ki. A DK vezérszónoka szerint a csatlakozás feltételét jelentő béke Ukrajnában akkor lesz, ha Putyin felhagy az agresszióval, és elhagyja a megszállt területeket. 

Hozzátette: 2010-ben Orbán Viktor Kijevben még kiállt Ukrajna euroatlanti csatlakozása mellett, ám a miniszterelnök azóta Magyarország jövőjét már nem Európában, hanem Putyin kanapéján képzeli el.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka azt mondta, a magyar parlament példát mutat, sehol az Európai Unióban nem tudnak máshol nyíltan és őszintén beszélni, vitázni Ukrajna csatlakozásáról, a brüsszeli bürokraták és a nyugat-európai politikai elit fél ettől a vitától.

– Gyurcsány Ferenc „kiadta az álláspontot”, nem azt mondta, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat, meg kell adni a tagjelölti státust, hanem azt, hogy fel kell venni Ukrajnát az unióba – mondta a politikus, majd rámutatott: 

álságos, amikor egy DK-s képviselő aggódik a határon túli magyarokért, akiktől minden forrást, támogatást és szavazati jogot elvennének.

Azt mondta, a szerdai vitában arra számít, hogy a brüsszeli bürokraták és az amerikai demokraták hangját fogják hallani ahelyett, hogy a magyar emberek érdekei mentén vitatkoznának.

A KDNP-s képviselő értékelése szerint 

az unió a saját hitelét teszi próbára és próbálja aláásni. Ki kell mondani, Brüsszelben a józan ész és a normalitás hiánycikk lett 

– jelentette ki. Hozzátette: vannak olyan pillanatok, és ez most ilyen, amikor az uniót saját magától kell megvédeni. Kitért arra, hogy világos konszenzus alakult ki korábban a bővítési folyamatról, arról, hogy objektív teljesítményen alapuló mérce szerint kell mérni. 

Most van egy állam, amelynek gyorsítópályát biztosítanának, csökkentenék a feltételeket, kiemelnének a várakozó államok közül. Milyen üzenet ez a többi csatlakozásra váró állam, a Nyugat-Balkán országai felé?

 – tette fel a kérdést.

Szerinte nem tényekről, hanem vágyvezérelt ideológiáról van szó, és arra szólított fel, hogy a racionalitás alapján vizsgálják meg ezt a kérdést.

A stratégiai partnerség mellett érvelt, szerinte ennek keretén belül lehet támogatást nyújtani Ukrajnának. Szólt arról is, hogy a Financial Times cikke szerint hetvenezermilliárd forintba kerülne Ukrajna teljes jogú tagsága. Nemcsak a gyerekeinket, az unokáinkat is eladósítanák – jelentette ki, megjegyezve, az eddig folyósított negyvenmilliárd euró hasznosulásáról sem tudni semmit.

A momentumos képviselőkhöz fordulva úgy fogalmazott: a kárpátaljai magyarok százszor inkább hazafiak, mint ők. 

Nacsa Lőrinc úgy értékelt: aki ezt a határozati javaslatot nem támogatja, az ellensége az európai gazdaságnak, az európai biztonságnak és a magyar nemzeti érdekeknek.

 

 

Borítókép: Arató Gergely (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.