Kocsis Máté: Ukrajna uniós csatlakozása időszerűtlen

A Fidesz frakcióvezetője leszögezte, hogy Ukrajna uniós csatlakozása ügyében sem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 11:26
KOCSIS Máté
Budapest, 2023. március 6. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos javaslata előkészítetlen, megfontolatlan és időszerűtlen – fogalmazott Kocsis Máté az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat vitájában. A Fidesz frakcióvezetője az előterjesztők nevében mondott felszólalásában hangsúlyozta, hogy számos megválaszolhatatlan kérdés van az ukrán csatlakozással kapcsolatban: Ukrajna háborúban áll, jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy az ország jogrendszere megfelel-e az elvárt alkotmányos kereteknek.

– Ma azt sem tudják megmondani, mekkora Ukrajna területe és lakossága, nem tisztázott, hogy az oroszok által megszállt területek is felvételt nyernének-e az EU-ba, illetve hogy milyen hatása lenne az ukrán mezőgazdaságnak az európai piacra. Nem tudjuk, hogy mennyi forrás menne Ukrajnának a közös alapokból, és hogy a közép-európai országok nettó befizetővé válnának-e – húzta alá a kormánypárti politikus.

Mint mondta, Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa.

Tisztázatlannak nevezte a kisebbségi jogokkal kapcsolatos helyzetet is, értékelése szerint ugyanis az ukrán legfelső tanács által a napokban elfogadott törvénycsomag csak súlytalan módosítás, kozmetikázás, több probléma még továbbra is fennáll. Szerinte aggályos, hogy az Európai Bizottság az ukrán csatlakozás ügyében ismét kettős mércével mér, Ukrajna ugyanis még a tagjelöltség feltételeinek sem felelt meg maradéktalanul, mégis kivételeznének vele aktuálpolitikai megfontolások alapján.

– Semmilyen kivételezéssel nem értünk egyet

– szögezte le Kocsis Máté.

Jelezte, hogy a nyugat-balkáni bővítési folyamattal sokkal időszerűbb lenne foglalkozni, hiszen Albánia, Montenegró és Szerbia csatlakozásáról már mintegy évtizede folynak tárgyalások. Kijelentette, hogy a kormánypárti határozati javaslat világossá teszi, hogy Magyarországnak felelőtlenül, átgondolatlanul nem szabad beleugrania ebbe a kalandba.

– Újfent egy ügy, melyben nem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül, nem birodalmi direktívákra, hanem konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik Európában

– fogalmazott Kocsis Máté.

A frakcióvezető a kormányt arra kérte, hogy ezt az álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben. A közel két éve tartó háború kapcsán megerősítette: Magyarország határozottan elítéli Oroszország katonai agresszióját, elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, támogatja területi integritását és szuverenitását, ugyanakkor a kezdetektől azon az állásponton van, hogy azonnali fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

– Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre még ma is az ukrajnai háború kapcsán, de egyetlen olyan lépést sem tesz, amely közelebb vinne a háborúhoz. A magyar emberek a 2022-es országgyűlési választáson egyértelmű üzenetet küldtek: nem akarnak háborút. Ezt képviseli a kormányoldal, azonban a béke kérdésében a baloldalra sem itt az Országgyűlésben, sem az általuk vezetett önkormányzatokban nem lehetett számítani – értékelt.

 

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.