Minden eddigi tudást felülírhat a kultikus építmény, amelyet Óbudán találtak + fotók

A lelet egyedülálló.

Forrás: Metropol2023. 12. 20. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régészeti szenzáció Óbudán – írja a Metropol. Megtalálták ugyanis az aquincumi katonaváros első Mithrász-szentélyére utaló maradványait, amelyek Budapest történetére és az ókorkutatásra is meghatározó jelentőségűek. 

Megjegyzik, bár Aquincum területén már ismertek Mithrász-szentélyek, a lelet egyedülálló. A volt szeszgyár területén az ásatások 2017-ben kezdődtek, azonban csak most találtak rá ezen kultikus építményre. Az ásatás különlegessége a gazdag leletanyag és a kivételesen jó állapotban megmaradt teljes szentély.

Fotó: Metropol/Budapesti Történeti Múzeum

Bár csak a szentély kisebb része látható még, már tudni lehet, hogy több mithraikus lelet is fennmaradt, például egy oltárkő, amelyen még a Mithrász-kultuszhoz tartozó felirat is látszik. Ezenkívül ólomvotív, bikakoponya és egy kőtál töredéke is előkerült. 

Fotó: Metropol/Budapesti Történeti Múzeum

A szentély működését nagyjából a 3. század utolsó harmadára datálják, azonban a pontos időpontot csak a teljes feltárás után lehet megállapítani. A Mithrász-szentély feltárása az egykori szeszgyár területén 2024 tavaszán folytatódik.

Borítókép: Metropol/Budapesti Történeti Múzeum

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.