Most már hamarosan mindenhol megindul az apadás + galéria

Azonban lassú levonulásra lehet számítani.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 14:18
null
Mjondalen, 2023. augusztus 11. Árvízzel elárasztott út a norvégiai Mjondalenben 2023. augusztus 11-én. A Hans nevû vihar napok óta tombol a Baltikum és Skandinávia egyes részein, az érintett országokból áradásokat jelentettek, sok út járhatatlanná vált, többen megsérültek. A hatóságok narancssárgáról vörösre emelték a Norvégia déli régiójára árvizek, heves esõzések és földcsuszamlások miatt kiadott riasztást. MTI/EPA/NTB/Stian Lysberg Solum Fotó: Stian Lysberg Solum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan, folyamatosan apad a Duna Budapesten és a főváros feletti szakaszokon, péntek éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a vízállás a fővárosban – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

Nagybajcsnál nagyon lassan apad a vízszint, várhatóan péntekre fog az I. fokú készültség szintje alá csökkenni. Komárom és Esztergom térségében a péntek reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá. Győrben folyamatos, változó intenzitású apadás mellett kedd reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízszint – írják.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán 20 órakor.

Péntek délben 664 centiméter volt a vízállás, a rakpart szintje alá várhatóan a késő esti órákban süllyed a vízszint. (Az I. fokú készültség 620, a II. fokú 700 centiméteres vízállásnál van, az alsó rakpart 645 centiméter.)

Pénteken Paksnál tetőzik a Duna, a vízállás délben 689 centiméter volt. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható szombat reggel. Az árhullám tetőzése Mohácsnál szombat este várható, nyolcszáz centimétert megközelítő vízállással.

– emelték ki.

A következő két napban számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérséklet fagypont felett alakul. Jövő hét elején az érkező frontok következtében újra csapadékosabb idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék a vízgyűjtők többségénél azonban nem várható, csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – írják.

Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja el.

A következő napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszintemelkedés nem várható.

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart 560 centiméteres szintjét – írják.

 

Borítókép: Az áradás (Fotó: MTI/EPA/NTB/Stian Lysberg Solum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.