Nem időszerű Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz

A parlamentben téma volt Ukrajna mellett a nemzeti konzultáció is.

2023. 12. 11. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi, magyarok azért döntöttünk egy népszavazáson az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett, mert úgy gondoltuk, hogy a céljaink közösek, mivel mi is egy békés, valamint gyarapodó Európában vagyunk érdekeltek – közölte Illés Boglárka, a Fidesz országgyűlési képviselője a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában. Mint mondta, az EU-hoz való csatlakozása hazánknak egy hosszú folyamat volt. Megjegyezte, hogy a Nyugat-Balkán országai évek óta várnak arra, hogy csatlakozhassanak az unióhoz.

Ukrajna EU-csatlakozása kapcsán leszögezte, hogy az nem időszerű, továbbá nem esik egybe hazánk érdekeivel.

– Nem fogjuk az Európai Bizottság által kiosztott szemellenzőt felvenni azért, hogy ne lássuk, hogy egy háborúban álló országban az alkotmányos jogi keretek, valamint a kisebbségek jogainak az érvényesülése nem megállapítható – tette hozzá Illés Boglárka.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: az Európai Bizottság semmilyen tájékoztatást nem adott arról, hogy Ukrajna EU-tagsága milyen hatással lenne a magyar emberekre. Jelezte, hogy egy tanulmány szerint Ukrajna tagságával minden tagországnak többet kellene befizetnie, miközben kevesebb forráshoz jutna.

Kiemelte, hogy a magyar kormány a konzultációval megkérdi a magyar embereket arról, hogy mit gondolnak Ukrajna uniós tagságáról.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a baloldal nem akarja, hogy konzultáció legyen a kérdésről.

– A veszélyek korában élünk és ilyenkor előállnak olyan ügyek, amelyekről érdemes megkérdezni a magyar embereket. Erre szolgál a nemzeti konzultáció – fogalmazott Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában. Mint jelezte, a mostani a tizenharmadik konzultáció, amit a korábbiakhoz hasonlóan ismét támad a baloldal. Jelezte, hogy a konzultációban a magyarok véleményt mondhatnak a rezsicsökkentés, a migránsgettók, a gyermekvédelmi törvény, valamint Ukrajna EU-csatlakozásának az ügyében.

Súlyos támadások veszélyeztetik a magyar szuverenitást és ezáltal a magyar emberek biztonságát. A valóságtól elszakadt brüsszeli bürokratákat foglyul ejtette egy baloldali elit

– válaszolta Zsigmond Barna Pál. Az európai uniós ügyekért felelős minisztérium államtitkára Ukrajna EU-tagsága kapcsán elmondta, hogy az ország nem teljesíti az unió kisebbségi jogi elvárásait.

A napirend előtti felszólalásokat követően

letette képviselői esküjét Hornung Ágnes,

a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki a közelmúltban elhunyt Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke helyét foglalja el a Fidesz-frakcióban.

 

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.