Szlovák–magyar vezérkari főnöki találkozó - Ukrajna is téma volt

A magyar és a szlovák haderőfejlesztés tapasztalatai és Ukrajna is téma volt Majorházán.

2023. 12. 09. 7:48
Szlovák-magyar vezérkar főnöki találkozó Majorháza 2023.12.08. Fotó: A Honvéd Vezérkar felvétele Forrás: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel Zmeko vezérezredes, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke meghívására felső szintű határmenti katonai találkozón vett részt Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Majorházán – számolt be a Honvédelem.hu.

A lap tájékoztatása szerint a vezérkari főnökök közösen értékelték régiónk biztonsági helyzetét, a meglévő és a potenciálisan felmerülő regionális biztonsági kihívásokat, összefüggésben a NATO regionális terveivel. Megbeszélést folytattak a magyar és szlovák haderőfejlesztés irányairól, valamint a két ország beszerzett haditechnikai eszközeiről. Hangsúlyozták a jól szervezett tartalékos rendszer fontosságát, amelynek egy esetleges konfliktushelyzetben kiemelt jelentősége van. Megállapodtak a kétoldalú katonai kapcsolatok további megerősítéséről, a közös kiképzések és gyakorlatok számának növeléséről.

Egyetértésre jutottak az újonnan rendszerbe állított eszközök és modern képességekkel kapcsolatos tapasztalatok kölcsönös megosztásáról. Böröndi vezérezredes tájékoztatást kapott a szlovák missziós szerepvállalásokról (például Enhanced Forward Presence, Lettország), valamint a szlovákok által Ukrajnának nyújtott katonai támogatásokról, a magyar delegáció tagjai pedig ismertették az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat célját, elért eredményeit és a megszerzett tapasztalatokat, valamint a pilot jelleggel indított toborzókampányt a Lynx harcjárművel felszerelt gránátos zászlóaljba, illetve a PzH 2000 önjáró löveggel szolgáló tüzérosztályba.


 Borítókép: Böröndi Gábor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét katonai tiszteltadással fogadta szlovák kollégája, Daniel Zmeko vezérezredes Majorházán (Fotó: a Honvéd Vezérkar felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.