Több veszélyt jelent az adventi időszak, mint gondolnánk

Az ünnepi időszakban sok minderre kell figyelni.

2023. 12. 01. 7:04
adventi koszorú
1848547474 Fotó: MT-R Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közreadott információk szerint az adventi készülődés közben kiemelt figyelmet kell fordítanunk a lakástüzek megelőzésére. 

Decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Évente ötven-hatvan otthonban csapnak fel a lángok adventi koszorú miatt.

A katasztrófavédelem szerint a házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására is célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére kell tenni, emellett pedig ajánlott kerülni a fa, műanyag vagy papír alátéteket, ugyanis ezek éghetők. 

Az ajánlás szerint emellett ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. A gyertyáknak biztonságos alternatívája lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és a háziállatok sem férnek hozzá. 

A fényfüzérek, az égősorok, a díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból

– írták a katasztrófavédők, majd kiemelték: sokan már december elején karácsonyfát állítanak, azonban kiemelten fontos, hogy se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát pedig a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.