Újra a körözési listán van KGBéla

Az egykori jobbikos EP-képviselő elmulasztotta befizetni az 1,2 milliós büntetést.

2023. 12. 04. 9:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha már egy éve jogerősen elítélte a bíróság az Európai Unió intézményei ellen, Oroszország javára folytatott kémkedés és költségvetési csalás vádjával Kovács Bélát, a Jobbik korábbi EP-képviselőjét, nem kezdte meg ötéves fegyházbüntetését, de a még a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem fizette be a feltehetően Oroszországban bujkáló, KGBéla néven elhíresült expolitikus.

A rendőrség honlapján nemrég közzétett fényképes körözési leírás szerint

elfogása esetén a terheltet őrizetbe kell venni, és 72 órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe kell előállítani. Az 1,2 millió forintos pénzbüntetés maradéktalanul történő megfizetése esetén az előállítástól el kell tekinteni.

Mindez azonban valószínűtlen, mivel Kovács Bélára öt év fegyházbüntetés vár, ráadásul nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene nyáron.

A Kovács Béla védelmét ellátó Bólyai János a Blikknek úgy fogalmazott, nem hallott az újabb körözésről, meg is van lepve:

Nem látom különösebb értelmét. Vélhetően arról van szó, hogy a be nem fizetett összeget fogva tartásra váltanák át a hatóságok, ezért adhatták ki a külön körözést.

Az ügyvéd saját bevallása szerint az elmúlt időszakban nem találkozott Kovács Bélával. – Telefonbeszélgetésre emlékszem. De semmit nem tudunk róla. A média arról írt, hogy Oroszországban telepedett le. Én azt gondolom, ez helytálló. De nem hinném, hogy a mostani beadványt azért szorgalmazta volna, mert haza akarna térni, inkább az eljárás – álláspontunk szerint – elfogadhatatlan volt miatt. Különösen, ami a titkossá minősítését illeti. Természetesen arról nem beszélhetek, miként tartja az iroda a kapcsolatot a körözött elítélttel. Tudjuk, hogy hatóságok figyelhetik a kommunikációs csatornáinkat, egy ügyvéd pedig nem segítheti elő a szökésben lévő ügyfél lebukását – mondta Bólyai János.

Emlékezetes, hogy Kovácsot az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel és az unió kárára elkövetett költségvetési csalással vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék a kémkedés vádja alól felmentette, a költségvetési csalás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és kimondta: Kovácsot orosz titkosszolgák kiképezték, de nem kémkedett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már azt mondta ki, Kovács előkészületeket tett a kémkedésre, a költségvetési csalást pedig elkövette, így letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A harmadfokon eljáró Kúria már egyértelműen kimondta:

Kovács Béla kémkedett az egyik orosz titkosszolgálatnak,

és ezért, valamint  a költségvetési csalás miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Borítókép: Kovács Béla a rendőrség körözési listáján (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.