A Fidesz parlamenti frakciója megvárja, amíg a svéd miniszterelnök találkozik Orbán Viktorral

A török parlament már döntött Svédország csatlakozásáról, a magyar Országgyűlés még nem tűzte napirendre a kérdést.

2024. 01. 25. 15:40
KOCSIS Máté
Budapest, 2023. május 2. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvárja a Fidesz-frakció a svéd és a magyar kormányfő találkozóját, ezt követően döntenek a NATO-ratifikációról – tájékoztatta a vg.hu-t a képviselőcsoport sajtóosztálya. A lap azután érdeklődött a nagyobbik kormánypártnál, miután a török parlamentben megszavazták a svédek csatlakozását a védelmi szövetséghez. 

Az is mai hír, hogy a svéd miniszterelnök akár Budapestre is jöhet, hogy találkozzon Orbán Viktorral, a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében. Ulf Kristersson csütörtökön nyílt levélben válaszolt Orbán Viktornak, amelyben elfogadta a meghívást.

A politikus azt mondta, szívesen jön Budapestre további megbeszélésekre, amikor mindkettőjüknek alkalmas, de azt is írta, hogy február 1-jén Brüsszelben is felszólalhatnak az Európai Tanács ülésén. Szerinte Magyarországnak és Svédországnak több közös ügye van, mint például a Gripen vadászrepülőgépekkel kapcsolatos együttműködés, az uniós és a jövőbeli NATO-tagság. 

A Fidesz frakciója ezt a találkozót még megvárja, mielőtt végső döntését meghozza. A parlament tavaszi ülésszaka egyébként február 26-án kezdődik, a jelek szerint pedig nem fognak előbb sem rendkívüli ülést összehívni, a kérdés megvitatása és a szavazás érdekében. Kövér László házelnök egy ma megjelent interjúban kijelentette, hogy ő maga például azok közé tartozik a kormánypárti frakcióban, aki nem támogatja a svédek csatlakozását. 

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.