Aranyláz tört ki Magyarország szomszédjában

Hamarosan újraindul a kitermelés a Balkán egyik legnagyobb bányájában.

Forrás: Origo2024. 01. 08. 12:58
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bloomberg)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép-boszniai Vares közelében található tárnák nagy mennyiségű vasat, ólmot, cinket és aranyat is rejtenek, ezért a bányavállalat nagyon bizakodó.

Több mint harminc év után, január közepén ismét megkezdődik a bányászat a bosznia-hercegovinai Vares aknáiban. A Szarajevótól 45 kilométerre északra fekvő terület ősidők óta ismert érclelőhelyein a XIX. század végétől a délszláv háborúig jelentős kitermelés folyt. 

Az 1970-es években az aknákból a bányászok évi hárommillió tonna ércet hoztak felszínre, ebből többnyire vasat, kisebb százalékban pedig más fémeket, köztük aranyat nyertek ki.

A fénykorában a Balkán legnagyobb bányájának számító létesítmény az 1990-es évek háborúiban teljesen megsemmisült. Nemrég azonban egy brit cég kezébe kerültek a bányászati jogok, lehetővé téve a kitermelés újraindítását. A Világgazdaság arról ír, hogy a tervek szerint kezdetben napi 65 tonna ércet hoznak majd a felszínre, de a kitermelés előrehaladtával ez folyamatosan nőni fog. 

A becslések szerint 2050-ig csupán aranyból és a ritkább fémekből ötmilliárd eurónyit tudnak majd felszínre hozni.

 

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Bloomberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.