Az Erste szerint nem transzneműeknek szól az új bankkártyájuk

Elsősorban azoknak akartak kedvezni, akik becenevüket íratnák rá a bankkártyájukra.

2024. 01. 05. 15:19
Erste Bank Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Mandiner nyomán lapunk is beszámolt arról, hogy a Háttér Társaság kampányt indított annak kapcsán, hogy az Erste Bank lehetővé tette ügyfelei számára, hogy más nevet írassanak fel bankkártyájukra, mint ami a valódi nevük. A szervezet szerint ez jó lehetőség a transzneműek számára, akik így férfiként női nevet, vagy nőként férfi nevet írathatnak fel bankkártyájukra. 

A Magyar Nemzet megkeresésére válaszolva az Erste Bank ma azt közölte, az Erste folyamatosan alkalmazkodik ügyfeleihez, és teszi egyre inkább személyre szabhatóvá szolgáltatásait. 

Az Erste 2023. december 1-jétől tette személyre szabhatóbbá a kártyáit is. A bank ezért egy hónapja már bármely lakossági ügyfele számára biztosítja, hogy a betéti és hitelkártyán feltüntetett név eltérjen az azonosító okmányon szereplőtől.

– írta a bank, majd hozzátették, a módosított név a változatlan vezetéknév mellett a keresztnév rövidítése vagy egy Magyarországon anyakönyvezett keresztnév lehet. 

Ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a kereskedők megtagadhatják a kártya elfogadását, ha az azon szereplő név nem feleltethető meg egyértelműen az okmányban szereplőnek.

A módosítással a közleménye szerint a bank azoknak ügyfeleknek kívánt kedvezni, akik 20 karakternél hosszabb névvel rendelkeznek, vagy két keresztnevük közül csak az egyiket használják, vagy épp az egyik nevüket jobban szeretik. 

A rövidített, vagy a hivatalostól eltérő keresztnév feltüntetésének lehetősége értelemszerűen nem zárja ki azt, hogy az okmányban szereplő nemtől eltérő nemű keresztnevet válasszanak az ügyfelek, melyre vonatkozóan szintén volt kérés a bank felé

– jelentette ki a lapunk megkeresésére az Erste Bank. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.