Elhanyagolta az önkormányzat, életveszélyessé vált Óbuda közkedvelt játszótere

A gyermekek testi épségét veszélyeztető csúszdaparkot most lezárták.

Forrás: Metropol2024. 01. 16. 17:17
(Fotó: Fügedi Richárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajógyári-sziget egyik legkedveltebb és legismertebb helye a csúszdás játszótér. Az úgynevezett ródlidomb oldalába épült csúszdákat még a Május 9. park kialakítása során hozták létre. A szigeten lévő három játszótérből kettő a jelenkort is megélte. A csúszdás játszótér teljes körű felújítására utoljára a 90-es években került sor. Az idő közben eljárt felette, így szükségessé vált a felújítása. Az utóbbi években ígéretek tucatjai hangzottak el a játszótér felújításáról, de semmi érdemi nem történt. Így mostanra a csúszdapark baleset- és életveszélyessé vált, le kellett zárni.

Tudtak a problémáról

A baloldal már a 2019-es önkormányzati kampányban is az Óbudai-sziget védelmével és közjóléti funkciójának fejlesztésével kampányolt. Emlékezetes volt, a szigetért aggódott Szabó Tímea, aki sikeresen adta elő az óbudaiaknak, hogy szívén viseli a hely sorsát.

2022-re csak sikerült elkészíteni a Radó Dezső terv részét képező Óbudai-sziget-stratégia tervet, ami a hely jövőjét volt hivatott biztosítani. Ebben foglalkoztak a csúszdás játszótérrel is, ami kapcsán azt írták:

A ’90-es években teljes körű felújításon átesett a csúszdás játszótér, mely jelenleg is viszonylag jó állapotban van.

Ennek ugyanakkor ellentmondani látszik az a szakértői megjegyzés ugyanebben a tanulmányban, ami azt mondja, hogy:

A játszótér több berendezésének állapota jelenleg erősen amortizált.

Karácsonyék tehát már 2021-ben tisztában lehettek azzal, hogy a játszótér komoly felújításra szorul. Több berendezés baleset- és életveszélyes lehet. Ezt bizonyítja az az ígéretcunami, ami kapcsán egymásra licitáltak a baloldal politikusai: mindenki megígérte több ízben is, hogy mihamarabb fel fogják újítani a teret. 

A megvalósítás azóta is várat magára

2022 elején Bardóczi Sándor, a baloldal főtájépítésze 300 milliós rekonstrukcióval akarta újjávarázsolni a játszóteret, majd  ezt a nagyszabású ígéretet már tényként kezdte emlegetni a DK-s Kiss László vezette kerületi önkormányzat is.

2021 elején felmérték az igényeket, majd 2021 novemberére el is készült a stratégia dokumentációja. Ezután elfogyott a lendület és elkezdődött az időhúzás. Véleményeztek, terveztek, határidőt hosszabbítottak, bejárásokat tartottak, közös tervezést hirdettek, majd újraterveztek. Karácsony Gergely végül 2023 áprilisában bejelentette a játszótér ötnapos bezárását, amikor is elkezdték volna a veszélyes alépítmény és szegélyelemek cseréjét. A városvezető szerint a teljes felújítás több lépcsőben valósult volna meg. A lépések mégis elmaradtak, végül a játszóteret nemrég lezárták, mert baleset- és életveszélyes lett, annyira szétrohadt.

A főváros dolgozói sem értik 

Ottjártunkkor éppen dolgoztak a BKM munkatársai, akiket megkérdeztünk, hogy miért van lezárva a játszótér. Ők is elmondták, hogy balesetveszélyessé nyilvánították a mérnökségen, azért kellett lezárniuk. Most nem használhatják az ide látogató gyerekek.

„Tőlünk csak annyit kértek, hogy nézzük meg, mekkora az alépítmény a szerkezet alatt, ezeket az adatokat elküldtük a statikusoknak, de hát mi is láttuk, hogy szét van rohadva az egész. Fából épült, eddig bírta” – mondta egy neve elhallgatását kérő dolgozó. Annak kapcsán pedig, hogy mikor fogják felújítani, legyintve csak annyit mondott: „Már évek óta ígérgetik, de még egy kapavágás sem történt.”

Borítókép: Az életveszélyessé vált csúszdapark (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.