Elkészült Debrecen Zöld kódexe, hazánk legkomplexebb környezetvédelmi programja

Elkészült Debrecen Zöld kódexe, amely öt témakörben ötven intézkedést tartalmaz; az ország legkomplexebb környezetvédelmi programja új lendületet ad a város zöldpolitikájának – jelentette be a város polgármestere sajtótájékoztatón szerdán.

Forrás: MTI2024. 01. 24. 20:41
LÁZÁR János; PAPP László
Debrecen, 2024. január 9. Lázár János építési és közlekedési miniszter (b) és Papp László polgármester (j) az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2024. január 9-én. Idén március elsejétõl változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek; új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László (Fidesz-KDNP) a nagyerdei Sziget-kék gyermekparadicsomban tartott rendezvényen kiemelte, hogy az Országgyűlés 2022. decemberi, országos kitekintésű környezetvédelmi programjának elfogadása óta Debrecenben készült el komplex környezetvédelmi program, amely a 2023 és 2026 közötti időszakra fogalmaz meg konkrét tennivalókat a témában.

A keret jellegű program megvalósítására helyi, központi költségvetési és európai uniós forrásokra támaszkodnak, és gondokodnak a 2026 utáni folytatásáról is – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a dokumentum széleskörű összefogás eredménye, azt debreceniek készítették debrecenieknek.

A polgármester azt mondta, a kódex ötven intézkedést tartalmaz, s valamennyi egy jobb, tisztább, élhetőbb város megteremtését, fenntartását célozza.

Felsorolása szerint öt témakörben – természetvédelem és biodiverzitás; zöldterület-gazdálkodás, a települési környezet tisztasága és hulladékgazdálkodás; települési vízgazdálkodás; fenntartható közlekedés és energiagazdálkodás, zöld városfejlesztés; települési levegőtisztaság- és zajvédelem – dolgozták ki a tennivalókat a Debreceni Egyetem tudósai által vezetett munkacsoportok.

Utóbbi kapcsán Papp László fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Debrecen Zöld kódexét nem politikusok készítették, hanem a város koordinálásával az adott szakterületek kiváló szakértői.

A dokumentum komplex állapotfelméréssel, a mai helyzet rögzítésével kezdődik, majd megfogalmazza a környezetvédelmi célkitűzéseket, és a megvalósításhoz szükséges forrásigényt, amit az egyre izmosodó helyi költségvetésből biztosítanak, de pályáznak hazai központi és európai uniós forrásokra is – magyarázta a polgármester.

Papp László a kódex egyik legnagyobb erényének nevezte, hogy magába foglalja azt a környezeti ellenőrző rendszert, amelyet korábbi döntésükkel a biodiverzitás nyomon követésére, a talaj, a víz, a levegő monitorozására állítanak fel nemcsak az iparterületeken, hanem Debrecen egész területén és az agglomerációban.

Külön kitért a vízgazdálkodásra, amely közlése szerint Debrecenben stabil, kiegyensúlyozott; a Civaqua-program keretében a Tisza vize már a városban van.

Ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményeznek a nagyvállalatokkal, köztük a leendő akkumulátorgyárakkal, hogy vizsgálják felül a tevékenységüket, a technológiájukat a vízgazdálkodás szempontjából, és alkalmazzanak víztakarékosabb termelést, illetve térjenek át erre – jelezte Papp László.

Hozzátette: a debrecenieknek nem kell aggódniuk, az érdekeiket minden tekintetben megvédik, a gazdaságfejlesztés nem jelent veszélyt az emberekre, kiharcoljuk a megnyugtató megoldásokat.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester felidézte: 2019-ben hozták létre a városi zöld munkacsoportot annak érdekében, hogy a zöld gondolat mindenütt, a természetvédelem, az ipar, a közlekedés terén is megjelenjen.

Cselekvő zöld közösség alakult ki az elmúlt években, amely most kiegészült az egyetem szakembereivel, s a helyi tudásra alapozva, innovatív megoldásokat keresve dolgozik a zöld Debrecenért.

A sajtótájékoztatón a témacsoportok vezetői részletesen ismertették Debrecen Zöld kódexének céljait, megállapításait.

Borítókép: Papp László polgármester az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben 2024. január 9-én. (Fotó:MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.