Ezt érdemes megnézni, látványos videó készült a balatoni jégzajlásról

A megélénkült szél megmozgatta a tó jegét.

2024. 01. 24. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos felvételt rögzített a Siófoki Viharjelző Obszervatórium kamerája kedden, amikor a Balaton jegét a megélénkülő és többször irányt váltó szél igencsak megmozgatta. A jégzajlást a nap nagy részében a délnyugati, majd napnyugta körül az északnyugati irányba forduló szél okozta.

A Hírbalaton.hu azt írta

a jelenség miatt kismértékben tovább növelték a Balatonból a Sió-zsilipen keresztüli, december vége óta zajló vízeresztés intenzitását. 

A Vízügy.hu friss adatai szerint ugyanis a tó átlagos vízállása hetek óta 126 centiméter. Ez meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszint-maximumot, amely egy viharos vagy tartós szél esetén kiöntéseket okozhat, jégtorlódáskor pedig nem igazán tudják megvédeni a partot a partvédő kövek, partvédművek.

A Sió felső szakaszán továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

 

Borítókép: Téli világ a Balatonon (Forrás: Facebook/HungaroMet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.