Felmentették a gyógyszerhamisítással vádolt doktornőt

Az ügy másodfokon folytatódik.

Forrás: Fővárosi Törvényszék2024. 01. 18. 18:41
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság azt az orvost, akit egészségügyi dolgozóként elkövetett gyógyszerhamisítással vádoltak meg – tájékoztatott a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint a doktornő az egyik megyei kórház szakorvosaként dolgozott, 2020 decemberét megelőzően – saját nevére és címére – 5-5 doboz Iverlast 6 és Iverlast 12 nevű – összesen kétszáz darab – gyógyszert rendelt Indiából. 

Az Iverlast Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer.

A NAV Repülőtéri Igazgatóság munkatársai az importküldemények ellenőrzése során a megérkező csomagot megvizsgálták, azt visszatartották, így a gyógyszerek kézbesítése nem történt meg.

A szakértői vélemény szerint az Iverlast ivermectin hatóanyagú humán gyógyszer. Az ivermectin egy antiparazita-készítmény, amelyet emberek és állatok parazitáinak kezelésére használnak. 

A pandémia idején számos országban felmerült a potenciális lehetősége annak, hogy az ivermectint használják a Covid–19 kezelésében

– emelték ki.

A szakértők hangsúlyozták azt is, hogy az ivermectin szerepe a Covid–19 kezelésében ugyan a mai napig vitatott, ugyanakkor a gyógyszert széles körben használták, használják, 

ebbe a körbe viszont Magyarország nem tartozik bele

– hangsúlyozták.

A vádban szereplő 200 tabletta egy esetleg bekövetkező Covid–19 kezelésére és utókezelésére ajánlott mennyiség lehet, ilyen módon akár egy személy saját szükségletét is jelentheti – írták.

Gyerkó Tamás, a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság bírája az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a szakértői vélemények alapján nem volt megállapítható az indokolatlan mennyiség a megrendelt gyógyszerek esetében, ezért a terheltet az ellene emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette – magyarázták.

Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és védője pedig bűncselekmény hiányában történő felmentés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik – közölték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.