Az új Covid-variáns okozza a légúti fertőzések járványát?

A Nemzeti Népegészségügyi központ adatai szerint több százezer ember fordult orvoshoz az elmúlt héten, sokan koronavírusos tünetekkel.

2023. 12. 22. 12:32
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/HelenJank)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi központ által közzétette adatok szerint 2023. december 11 – 17. között az országban 40 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és csaknem háromszázezer fő akut légúti fertőzés tüneteivel. 

Az orvoshoz forduló betegek korcsoport szerinti megoszlása nagyjából egységes, azonban az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések is inkább a fiatalabb korosztályt érintik. Az elmúlt héten összesen 327 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ laboratóriumába, döntő többségüknél influenzát állapítottak meg az adatok elemzése után. 

A népegészségügyi központ emellett egy járványgócpontot is azonosított egy Baranya vármegyei óvodában, ahol az 53 főből 38 lázzal és köhögéssel járó megbetegedésben szenvedett.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az elmúlt héten 339 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 46 fő részesült intenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 339 beteg negyede kétéves vagy annál fiatalabb, felük pedig hatvanéves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegeknek azonban már a döntő többsége koronavírussal volt fertőzött. 

Idősek a célkeresztben

A Covid–19 fertőzöttek csaknem háromnegyede pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. A 2023. év 40–50. hete között összesen 2 413 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 33 főnél influenza-, 741 főnél koronavírus-fertőzést igazoltak. 

Amint arról már lapunk is beszámolt, Rusvai Miklós szerint a koronavírus rendkívül erőteljes mutációs hajlama miatt folyamatosan képez új és új variánsokat, tehát az, hogy megjelenik egy új variáns, nem jelent nagy meglepetést és nem ad okot aggodalomra. 

Az erre hivatott szakemberek folyamatosan monitorozzák, ellenőrzik az újonnan képződő vírusokat, és amennyiben aggodalomra okot adó variáns bukkan föl, ezt mindenképpen jelzik. Jelenleg ilyen variáns nincs a látóterünkben, a magyarországi mostani járványt tulajdonképpen az omikron variáns okozza, ami másfél évvel ezelőtt bukkant fel

– mutatott rá a vírusszakértő, majd hozzátette: nem bukkant fel az utóbbi másfél évben olyan új variáns, ami új görög betűjelet érdemelt volna, mert olyan jelentős eltérést jelentene a korábbi változatokhoz képest.

Egyre több a Covid–19 variáns

Világszerte továbbra is az omikron változatnak az alvariánsai vannak jelen, amelyek ellen az újonnan kidolgozott oltóanyagok meglehetősen jó hatásfokkal védenek, de a régiek sem hatástalanok ellene. Azt lehet mondani, hogyha az újak mondjuk 90 százalékban védik ki a súlyos betegség veszélyét, akkor a régi oltóanyagok nagyjából 75 százalékos hatékonyságúak, tehát azok sem teljesen használhatatlanok

– jelentette ki a vírusszakértő. A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a légzőszervi betegségek a koronavírus megjelenése előtt is terjedtek a téli hónapokban, és ugyanúgy járványok zajlottak le, mint most. 

Az időjárással összefüggésben a légzőszervi vírusok terjedése sajnos nagy segítséget kap. A környezetben ezek a vírusok jobban és tovább terjednek, tovább tudnak élni, és emiatt könnyebben okoznak fertőzést

– jegyezte meg Rusvai Miklós.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/HelenJank)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.