„Folyamatosan azt kaptuk, azért lettünk igazgatók, mert Orbán Viktorral futballoztunk” – Nemcsák Károly erős figyelmeztetést küldött

Nemcsák Károly színművész, színházigazgató szerint amatőrök és dilettánsok veszélyeztetik a színházakat. A Kontextus YouTube-csatornán Andor Éva kérdezte Nemcsákot, aki úgy látja, mindig a baloldal támadja a jobboldali művészeket.

2024. 01. 27. 18:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsák elmondta, őt is rengeteg támadás érte mind a sajtó, mind a máshogyan gondolkodó kollégák részéről, amikor kinevezték a József Attila Színház igazgatójának.

 – Folyamatosan azt kaptuk – Besenczi Árpád, Cseke Péter és jómagam is –, hogy azért lettünk igazgatók, mert Orbán Viktorral futballoztunk valamikor a kilencvenes évek elején. Ezeknek az ítészeknek és kritikusoknak akkor lett volna igazuk, ha csődbe vittük volna ezeket az intéményeket – érvelt a művész, aki hozzátette: éppenhogy olyan értéket teremtettek, amelyre büszkék lehettek. Nemcsák Károly szerint ugyanakkor ha ezekre a kritikákra rosszul reagáltak volna, nem jártak volna el helyesen.

– A szakmánknak egyfelé kellene gondolkodnia: afelé, hogy értékes, jó színházat csináljunk, és ebbe az én megítélésem szerint a másfajta világnézet is benne van – mondta el a művész, aki ugyanakkor leszögezte, a fröcsögés már nem fér bele, és a konfliktusokat is a szakmaiság keretein belül kellene megbeszélni. 

 

Nemcsák elmondta, rendszeresen jár más színházak előadásaira is, többek között a Katona József Színházba is, és arról is beszélt, hogy a József Attila Színházban is az az alapvetés, ha egy számára politikailag ellentétes gondolkodású művész illene bele a produkciójukba, akkor gondolkodás nélkül meghívják őt szerepelni. 

– Ha sokáig ezt a játékot játsszuk, akkor szétverjük saját magunkat. Ez egy nagyon veszélyes játszma, amit látok magunk körül. Ha nem tér észhez a szakmánk, és nem kezd el normálisan gondolkodni, meg fog szűnni a színházművészet, vagy legalábbis olyan perifériára szorul, amiből nehéz lesz talpra állni. Én ezt nagyon nagy veszélynek érzem, és ezek nem tesznek jót. Nekünk erőt kellene mutatnunk úgy, hogy tartsa meg mindenki a saját világnézetét, de ne kezdjen el vádaskodni, és a munkájával mutasson példát. 

Az a baj, hogy fröcsögünk egymásra, olyan megnyilvánulások vannak. És azt is merem mondani, hogy nem a jobboldali gondolkodású művészek részéről. Személyeskedünk, és ez megalázó, mindannyiunk számára megalázó. Ha nem találunk konszenzust, ha nem a szakmánk lesz az elsődleges, nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni. Így is nagyon nehéz helyzetben vagyunk, nem is gondolunk bele

– figyelmeztetett a színművész.

 

– Nagyon sok ember van ezen a piacon, akinek nincs itt a helye – fogalmazott a József Attila Színház igazgatója, aki példákat is mondott. Szerinte nem lehet egy énekest összetéveszteni egy musicalszínésszel, és a „való világokban” létező celeb sem a színpadra való. Nemcsák Károly úgy vélte, a méltatlan csatározásokkal olyan erőknek engednek teret, amlyeknek nem kellene hogy helyük legyen a színház világában.

A teljes beszélgetést az alábbi videón nézhetik végig, a témák szerinti tartalomjegyzéket az Origó gyűjtötte ki.

 

Borítókép: Nemcsák Károly a Kontextus stúdiójában (Forrás: Kontextus/YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.