Öt bemutatót tervez a József Attila Színház a jövő évadban

A Vértestvérek című musicalt, az Equus, a Vízkereszt, vagy bánom is én, a Naftalin és a Sírpiknik című darabokat tervezi bemutatni a budapesti József Attila Színház a 2023/2024-es évadban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 11. 19:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója a mai évadbejelentő sajtótájékoztatóján kiemelte: évek óta szerződtetett társulata van a színháznak, ami erős kohéziót teremt a teátrumon belül. A következő évad rendezői és tervezői is visszatérő vendégek. Kiemelte, hogy továbbra is fontos számukra a határon túli magyar színházakkal való kapcsolattartás, immár 13. éve látnak vendégül társulatokat. A vidéki színházaknak is lehetőséget biztosítanak budapesti vendégjátékra, és a József Attila Színház művészei is bemutatkoznak a vidéki közönségnek – tette hozzá.

 

Idén a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal kötöttek együttműködést 5-5 előadásra. Három darabot - a Kartonpapa, a Nem félünk a farkastól és az ÁJLÁVJÚ! (Te édes, de jó vagy, légy más!) című produkciót mutatja be a teátrum Budapesten, míg a József Attila Színház a Furcsa párt adja elő Székesfehérváron.

 

A jövő évad első premierje szeptember 30-án Willy Russell Vértestvérek című musicalje lesz Lengyel Ferenc rendezésében. A darab főbb szerepeiben Pikali Gerda, Chajnóczki Balázs, Lukács Dániel, Fekete Gábor és Horváth Csenge látható. A rendező elmondta, hogy a darab különlegessége, hogy ellentétben a szórakoztatást előtérbe helyező musicalekkel, ez a történet egy görög sorstragédiához hasonlít. A darabban ikertestvérek élete követhető nyomon a születésüktől: az alaphelyzet szerint a már hét gyereket nevelő, folyamatos megélhetési gondokkal küzdő édesanyához érkeznek az ikrek.
A darabot, amelyben egy krimiszál is megjelenik és a humort sem nélkülözi, élőzenével adják elő. A darab próbái már elkezdődtek, június 8-ra előbemutatót terveznek.

 

Augusztus 21-én lesz az évadnyitó, ekkor kezdődnek el Peter Shaffer Equus című drámájának próbái, amely második premierként október 6-tól látható Hargitai Iván rendezésében, Fila Balázzsal és Fekete Gáborral a főbb szerepekben.

A harmadik premier a Vízkereszt, vagy bánom is én című Shakespeare-vígjáték, amelyet Nádasdy Ádám fordításában, Kiss Csaba rendezésében tűznek műsorra december 9-én. Kiss Csaba emlékeztetett arra, hogy a Vízkereszt a Szentivánéji álommal együtt Shakespeare két leggyakrabban játszott vígjátéka, amelyekben fantasztikus szerepek és helyzetek vannak. A darab az életszeretetről, a színházszeretetről és arról a hihetetlen tudásról szól, amit William Shakespeare az emberről felhalmozott magában.
 

Nemcsák Károly az évad második feléről elmondta, 2024. február 17-én tűzik műsorra Heltai Jenő Naftalin című bohózatát, amelyet szintén Hargitai Iván rendez. Ivan Menchell Sírpiknik című komédiájának premierjét pedig március 9-én tartják, a darabot Guelmino Sándor állítja színpadra.

 

Borítókép: József Attila Színház (Fotó: DFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.