Benedek Miklós úriember volt a színpadon és a civil életében is

Kivételes egyéniség és olyan színésznagyság volt Benedek Miklós, aki személyében képviselte a polgári színjátszást. Úriember volt a színpadon és a civil életében. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, Bagó Bertalan rendező, és főiskolai jó barátja, Lukács Sándor beszélt lapunknak a Nemzet Színészéről.

2024. 01. 09. 20:30
Benedek Miklós
Forrás: Orlai Produkciós Iroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel százhetvenszer játszotta el Benedek Miklós, a Nemzet Művésze Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabját a Vígszínházban Lukács Sándorral, aki barátja halálhírétől összetörve nyilatkozott lapunknak. 

Benedek Miklós meghal t
A Játék a kastélyban című darabban, Benedek Miklós Turai szerepében Forrás: maesteszihaz.hu


– Miklós Turai, én pedig Almády szerepét alakítom ebben az előadásban sok-sok évtizede. A barátságunk is itt kezdődött, bár egészen fiatalon a Leonce és Lénában dolgoztunk már együtt, majd számtalan tévéjátékban találkoztunk. Soha nem kellett a témákat keresni Miklóssal, mert egymásra néztünk és találkoztak gondolataink. Különleges, fanyar humora volt és hatalmas szíve – mondta Lukács Sándor.

A Kossuth-díjas művész biztos abban, hogy fia, Benedek Tibor szörnyű elvesztése hozzájárult a betegségéhez. 

Nem tudta feldolgozni, hogy a fia nincs többé vele.

Egyik utolsó szerepe Spiró György Az imposztor című darabjában volt a József Attila Színházban. A rendező, Bagó Bertalan elmondta, Benedek Miklós betegsége miatt nem játszották a művet. – Szerette, nagyon jó darab született belőle, ünnepelte a közönség ebben az előadásban – mondta érdeklődésünkre Bagó Bertalan. Emlékei szerint a próbafolyamat alatt teljes együttműködést mutatott, sokszor dacolva a fizikai gyengeséggel, hiszen már akkor sem volt jól, nehezen mozgott, mégis a próbák alatt órák hosszat állva volt. – A nagy színészekkel egyébként soha nincs probléma, tapasztalatom szerint nagyon jó velük dolgozni – tette hozzá. 

Benedek Miklós meghalt
Az imposztor című előadás után Spiró György és Benedek Miklós Fotó: József Attila Színház

Mint mondta, Benedek Miklós személyével hidat képezett az édesapjától, Benedek Tibortól tanult polgári színjátszás és a hetvenes-nyolcvanas évek színháza között. – Jó értelemben vett úriember volt a színpadon és a magánéletben. 

Nagybetűs színész volt, csak tisztelni lehetett. Kevés ilyen típusú művész van.

A József Attila Színház igazgatója negyven éve van a színészi pályán, így régóta volt kapcsolatban Benedek Miklóssal, akit kivételes egyéniségnek és kiváló színésznek ismert meg. – Ajándék volt a színháznak, hogy elvállalta Az imposztort. Halála szinte pótolhatatlan veszteség. A darabot tavaly tavasszal játszottuk utoljára. Benedek Miklós nem volt a színházunk tagja, de valahányszor játszott vagy rendezett itt, úgy jött, mint aki hazaérkezett. Azt hiszem, csak egy nyitott, befogadó személyiség képes erre, olyan, mint amilyen ő volt. 

Borítókép: Benedek Miklós (Forrás: Orlai Produkciós Iroda) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.