Humor, zene és balkáni hangulat a József Attila Színház Vízkereszt darabjában

A Vízkereszt, vagy bánom is én című darab egy Shakespeare-vígjáték, amelyet Nádasdy Ádám fordításában, Kiss Csaba rendezésében tűz műsorra szombaton a József Attila Színház. A rendező korábban nyilatkozta, hogy a Vízkereszt a Szentivánéji álommal együtt Shakespeare két leggyakrabban játszott vígjátéka, amelyekben fantasztikus szerepek és helyzetek vannak. A darab Shakespeare emberismeretén keresztül szól színház- és életszeretetről, és hirdeti mindezek egymástól elválaszthatatlan voltát.

Forrás: József Attila Színház2023. 12. 08. 16:30
Vízkereszt
Fotó: József Attila Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a színház közleményében olvashatjuk, a humorral, sok zenével és balkáni hangulattal tarkított Vízkereszt, vagy bánom is én  bemutató illír szenvedélytörténet, amibe olasz reális felfogásszemlélet csöppen, és ebből egy elképesztő vígjáték kerekedik ki. Illíriába repíti a nézőket a darab, ahol divat az álruha, mely nőt férfivá, bolondot pappá, szolgát úrrá varázsol; ahol a szerelem is álruhában jár, hol gyász, hol barátság, hol szolgálat, hol megvetés képében, de mindig zenekísérettel.

vízkereszt
A Vízkereszt, vagy bánom is én című darab próbája. Fotó: Kállai Tóth Anett

A történet szerint a háborgó tenger Illíria partjainál morzsol darabokra egy bárkát, fedélzetén a messalinai Don Sebastian megszólalásig hasonlatos ikergyermekeivel. Viola és az ifjabb Sebastian egymás halálhírének biztos tudatában, álruhában bujkálnak apjuk ősellenségének, Orsino hercegnek a birtokán. Elővigyázatosságuk túlzónak bizonyul, ugyanis a herceg minden gondolatát egy viszonzatlan szerelem béklyózza, Olivia kegyeiért esd teljes melankóliába süppedve, énekeseitől kísérve, mély illír bánattal. Olivián a megrekedt közöny, a már ki tudja, mióta és kiért viselt folytatólagos gyász uralkodik, amin hasztalan kísérel meg enyhíteni a háznépét képező vidám sereglet. Ezt a patthelyzetet robbantja fel az ikrek színre lépése, amikor Viola is Sebastiannak öltözik, és felváltva közvetítenek a grófnő és a herceg között. 

Tucatnyi kalamajka, félreértés, ál- és valós esküvők után köszönt be a vízkereszt, a farsang nyitánya, hogy túláradó olasz dallamokkal köszöntsék: Eviva Epifánia!

A kiismerhetetlen, titokzatos szerelemé a főszerep, valójában azt sem lehet biztosan tudni, ki kit szeret. Bolondozás, félreértések és a szerelem áll a középpontban. A Vízkereszt egy fordulatos történet, amit a bohózati vidámság és a kivételes nyelvi megformáltság jellemez.

Főbb szerepekben: Lábodi Ádám, Kónya Merlin Renáta, Pikali Gerda, Szabó Gabi, Zöld Csaba, Fila Balázs, Horváth-Sebestyén Sándor, Quintus Konrád, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Blazsovszky Ákos, Kuna Károly és Botár Endre.

 

Borítókép: A Vízkereszt, vagy bánom is én című darab (Forrás: József Attila Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.