„Mádl Ferenc polgárember volt, a szó nemes értelmében”

Konferenciát tartott Mádl Ferenc születésének évfordulója alkalmából a Magyar Jogász Egylet, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Forrás: MTI2024. 01. 29. 15:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Történelmi személyiség volt, egy tudós, akit megtalált a történelem – mondta Martonyi János emeritus professor, volt külügyminiszter Mádl Ferencről. A néhai államfő emlékére rendezett konferencián hozzátette: a legkiemelkedőbb kultuszminiszterek sorába tartozik Eötvös József és Klebelsberg Kunó mellett, s megbecsült köztársasági elnök volt.

Több évtizedes tanári pályáján megőrizte, továbbfejlesztette, a létező szocializmus viszonyai fölé emelte a jogtudományt, a jogi kultúrát. Magas szinten művelte a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogát és az európai jogot, s vallotta, hogy Magyarországnak Európában a helye. 

Fontos volt számára Magyarország Európába visszavezetése

– hangsúlyozta Martonyi János.

Paczolay Péter, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága bírája, az Alkotmánybíróság (AB) korábbi elnöke kijelentette: Mádl Ferenc alkotmányosság és jogállamiság melletti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen volt. Államfőként 13 alkalommal fordult az AB-hoz előzetes normakontrollt kérve, és a testület minden esetben neki adott igazat.

Európa válságról válságra létezik, és minden válságból megerősödve kerül ki

– idézte fel Mádl Ferenc Európáról tett nyilatkozatát az AB korábbi elnöke.

Trócsányi László egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, a Magyar Jogász Egylet elnöke, volt igazságügyi miniszter és alkotmánybíró kiemelte: „Mádl Ferenc polgárember volt, a szó nemes értelmében”, példakép, polgári Magyarországot akart építeni.

A szuverenitást szavakban mindenki elismeri, de a brüsszeli cselekvési kényszer sokszor felülírja, közben pedig egyre gyakrabban jelenik meg az alkotmányos identitás, önazonosság igénye is – jelentette ki a rektor a szuverenitás és az integráció kapcsolatáról. Hozzátette:

a tagállamok védik szuverenitásukat, miközben az EU intézményei az integrációt erőltetik.

Az Erasmus- és a Horizont program ügye kapcsán közölte: álláspontja szerint egy nemzeti felsőoktatási reform nem tartozik az unió hatáskörébe. Az integrációnak komoly érdemei vannak, de a szuverenitásról sem szabad megfeledkezni – hangsúlyozta Trócsányi László.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke a rendezvényen azt emelte ki: Mádl Ferenc puritán, jólelkű, hihetetlen tudású ember, igazi tudós volt. Alázat, bölcsesség, tisztelet és harmóniára törekvés jellemezte. Tisztelte az európai közös kulturális örökséget.

A kormánypárti politikus kitért arra is: Mádl Ferenc az európai hagyományok jegyében vallotta, hogy a közjó és a jó állam alapja a jog és a közmegegyezésen alapuló alkotmány tisztelete, az erényes, erkölcsileg stabil emberek, polgárok közössége. 

Intő szavak ezek minden mai politikus számára

 – jegyezte meg Győri Enikő.

Mádl Ferenc 1931. január 29-én született, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott 1955-ben, majd ott tanított, illetve az Akadémia jogtudományi intézetének munkatársa volt, 1993-tól akadémikus. Számos külföldi egyetemen volt vendégprofesszor. A rendszerváltás után az Antall-kormányban volt Európa-ügyi és a tudománypolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, majd művelődési és közoktatási miniszter. 1996 és 2000 között a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke volt, majd 2000-től 2005-ig köztársasági elnök; 2011-ben hunyt el.

Borítókép: Martonyi János (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.