Hatalmas siker a svédasztalos menza, van olyan intézmény, amelyik levélben kéri, hogy minél előbb alakítsák ki a szabadszedéses tálalást

Hatalmas sikerrel zárult a svédasztalos menza tesztüzeme, így a jövőben egyre több intézményben alakítanak ki szabadszedéses tálalást – árulta el Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója, aki arról is beszélt, be kellett látni, hogy a közétkeztetés jelenlegi formája nem kompatibilis a mai gyerekekkel, ám az új tálalási forma által, ahogy a fogyasztói elégedettség nő, úgy csökken az ételpazarlás mértéke, miközben sokkal egészségesebb nemzedéket nevelhetnek ki a menzák.

2024. 01. 26. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett svédasztalos, vagyis szabadszedéses menza lehetőségét a Hungast még az előző tanévben kezdte el tesztelni. Az ország legnagyobb közétkeztetési cége eddig negyven intézményben alakította ki, illetve át a menzákat, hogy a fiatalok maguk döntsék el, miből és mennyit esznek.

– Ezeken a helyszíneken szélesebb kínálatból, kétféle menü közül választhatnak és szedhetnek a gyerekek, emellett pedig egy hideg szortiment is a kínálat része, ha esetleg egyik sem tartozik a kedvenceik közé. A módszernek óriási sikere van, olyannyira, hogy egyre több iskolaigazgató és szülő keres meg minket, hogy szeretnék, ha az ő intézményükben is elérhető lenne a svédasztalos menza lehetősége. Sőt volt olyan intézményvezető, aki közölte, versenyhátrányba hozzuk, és kevesebben jelentkeznek az iskolájukba, ha nem svédasztalos menzát kínál a diákoknak – árulta el Enyedi Csaba, a Hungast-csoport kommunikációs vezetője.

A hazai közétkeztetés az 1950-es évekre nyúlik vissza, akkoriban azonban egyetlen szempontnak kellett megfelelnie a közétkeztetőknek: hogy olcsó legyen és jóllakjanak a gyerekek. Az akkori modell csak az elmúlt néhány évben alakult át jelentősen. A jelenleg hatályos jogszabályi környezetnek, a táplálkozás-egészségügyi rendeletnek nem könnyű eleget tenni, ugyanis például azt is meghatározza, hogy melyik ételből mennyit adhatnak, így hiába imádják a gyermekek, tésztafőételeket kéthetente csupán kétszer kínálhatnak, és az ételkészítés során naponta felhasználható só-, valamint cukormennyiség is a végletekig csökkentett benne.

A kommunikációs vezetője szerint van valami, ami még a jogszabályok betartásánál is nehezebb: megfelelni a szülőknek és a gyerekeknek.

 – Érdekes látni, hogy amíg a szülők jelentős része például kifejezetten ragaszkodik ahhoz, hogy mindennap legyen leves a menzákon, addig a gyerekek nem igénylik ezt a fogást, a levesek 80 százaléka rendszerint a kukában végzi. Ennek egyik oka lehet, hogy még ha jó szívvel el is fogyasztanák, egyszerűen nincs idejük megvárni, hogy kihűljön, hiszen a rendelet szerint (ételbiztonsági szempontok miatt) 63 fok felett kell a levest kínálni. Ha pedig mégis sikerül megenniük, a másodikra, ami táplálóbb, tartalmasabb tápanyagokban is, vagy nem marad idő, vagy nem marad hely a gyomrukban – mutatott rá Enyedi Csaba.

Enyedi Csaba, a Hungast-csoport kommunikációs vezetője Fotó: Hungast

Tovább nehezíti a közétkeztetők helyzetét az a tényező, hogy sok család valójában le sem ül otthon közösen étkezni, számtalan felmérés mutatott rá, hogy a gyerekek túlnyomó része otthon nem eszik, sőt nem ismeri az otthon elkészített, hagyományos ételeket, többnyire a feldolgozott vagy gyorsételek határozzák meg az étkezési kultúrájukat, ezzel azonban nem tudnak és nem is akarnak versenyezni. 

– Piacvezető szolgáltatóként a jogszabályok betartása mellett az egészséges társadalom kinevelése, valamint a példamutatás is fontos számunkra – vette át a szót Dávid Ilona. A Hungast-csoport vezérigazgatója kiemelte: 

a közétkeztetés jelenlegi formája nem kompatibilis ezekkel a generációkkal; amellett hogy nem eszik meg a kínált ételeket, és emiatt hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladék keletkezik, a tápanyagszegény étkezések miatt a gyerekek egészsége is egyre rosszabb.

Dávid Ilona, a Hungast-csoport vezérigazgatója Fotó: Hungast

Meglátása szerint hiába támogatja a kormány hatalmas összegekkel a közétkeztetést, ha a fogyasztók elégedetlenek. 

A svédasztalos menza viszont lehetőséget ad arra, hogy a menza ne szitokszóként éljen a köztudatban, hanem új tartalmat kapjon. 

– Ez egy forradalom, és mi állunk elébe, hiszen a végső cél az, hogy a magyar lakosság, a következő generáció egészségéhez hozzájárulhassunk – mondta Dávid Ilona. A Hungast-csoport vezérigazgatója kiemelte, ugyan nincsenek egyszerű helyzetben, ám a nehézségek ellenére mégis megéri, mert ezzel a tálalási formával jelentősen csökkenteni tudják az ételpazarlást.

– A szabadszedéses menza nemcsak környezetkímélő, de rengeteget segíthet, hogy új alapokra helyezzük a gyerekek étkezési kultúráját, egy színesebb, egészségesebb életmódot alakítsunk ki számukra – összegezte Dávid Ilona.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.